VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

KAFELER ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR

18 Mart 2021

.......................

Haber: Kader DEMİRBAŞ - Bolu Gazeteciler Cemiyeti Bahar Gazetesi

Koronavirüs salgını kapsamında uygulanacak yeni tedbirlerin açıklanmasıyla birlikte yüksek riskli iller grubunda bulunan Bolu’da kafe ve restoranlar belirli kriterler dahilinde kapılarını yeniden açtı. Uzun süredir kapalı olan kafe ve restoranların sahipleri bu süreçte verilen desteğin yeterli olmadığını ve çok zor bir süreçten geçtiklerini vurguladı.

Uzun süredir kapalı olan kafe ve restoranlar, “Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci” kararları ile birlikte yeniden açıldı. Kafe ve restoranların açılması için belirlenen kriterler arasında maske, mesafe, hijyen, yüzde 50 kapasite ve saat sınırı bulunuyor. Pandemi gölgesinde Bolu’da kapılarını tekrar açan yeme - içme sektörü, saat sınırından dolayı beklenen ilgiyi göremedi.

“YETERLİ DESTEK SAĞLANMIYOR”

Bolu’da Big Queen kafeyi işleten Ayşe Çetin, müşterilerinin çalışan kesim olduğu için gündüz saatlerinde beklenen yoğunluğun olmadığını belirterek “Şu anda 5 kişi çalıştırıyoruz. Hepsi tam zamanlı çalışıyor. Şu an işler yine iyi ama bizim müşterimiz çalışan kesim olduğu için daha çok saat 19.00’dan sonra geliyordu. Ona rağmen yine kötü değil. Paket servisimiz yok. Yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. Önlemlerimiz, HES koduyla müşteri alıyoruz, masalarda dezenfektan mevcut, mesafeli oturuyor. Müşterilerimiz, hijyen temizlik kurallarına dikkat ediyoruz. Bu zor bir süreç, bizde çok zor durumdayız. Yeterli destek sağlanmıyor. Tabi her şeyden önemlisi sağlık” dedi.

“BU SÜREÇ ÇOK ZOR GEÇTİ”

Felicita Kafe işletmecisi Muhammed Topcu ise, maddi olarak çok zor bir dönemden geçtiklerinin altını çizerek, şöyle konuştu:

“Şu anda 4 kişiyle çalışıyoruz. Bir büyüme sürecine girdik personel sayımızı arttıracağız. Yüzde 50’lik bir kapasiteyle çalışıyoruz. Şu anda 10 masayla çalışıyoruz. İnsanlar kafe ve restoranları özlemişler biz de misafirlerimizi özlemişiz. Kafelerin tekrar açılmasıyla aldığımız önlemler, HES koduyla müşteri alıyoruz, ateş ölçüyoruz, sosyal mesafeye dikkat ediyoruz, masalarımızda dezenfektanlarımız mevcut. Bizim için pandemi kayıplarla geçti. Bu süreç zorlu geçti. Gelirimiz yoktu ama giderlerimiz vardı. Verilen destekler hiçbir şekilde yeterli olmadı. Maddi olarak çok zorlandık. Biz buraya öğrenci olarak geldik, Bolu’ya yatırım yaptık. Sıkıntılı bir süreç yaşadık ama aşacağımıza inanıyoruz”

“KAFEYİ DEVRETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”

Çukur Kafe’nin sahibi Yunus Aydemir de, pandemi döneminde kapalı kalan işyeri nedeniyle yaklaşık 200 bin TL zarar ettiğini ifade ederek, “Pandemi ne kadar sürecek belli değil o yüzden devretmeyi düşünüyorum. Ne olacağı belli değil sürekli açıp kapatıyorlar. Şu an açsam kafeyi 20 bin liralık malzeme almam gerek sonra yine kapatıyoruz derlerse o para çöpe gidecek. Kapanmadan önce 20 çalışanımız vardı, kapanınca hepsi işsiz kaldı. Öğrenci çalışanlarımız vardı, part-time çalışıyorlardı. Onlar kısa çalışma ödeneği alamadı, 4 kişi aldı onlarda çok az miktarda aldı. Benim 15 bin lira kiram var 500 lira başvuru yapmadım. Bu dönemde maddi olarak ortalama 200 bin lira zarar ettim.” şeklinde konuştu.

7 yorum yapılmış
  • Serkankavi
    18 Mart 2021 • 15:03
    Allah aşkına Tc vatandasısın Türksün,müslünamsın su kafe isimlerine bak hep yabancı bunlara acımayacaksın bıtür isimli kafelere tabi
  • bolulu
    18 Mart 2021 • 15:36
    ben olsam kapatırım hem o ara sokaklara keşke kıyafet için yerler açılsa
  • EmekliReit
    18 Mart 2021 • 20:58
    Günümüz kahvede geçiyordu Covit sonrası benimle birlikte bıraktık artık o ortama girmek istemiyoruz geliştirilmiş temiz açık içinde kitap vs olan mekanlar olursa belki kahve hayatımdan çıktı
  • Tahsin
    19 Mart 2021 • 06:02
    Evet 1 bardak çayı 5 liraya 1 fincan kahveyi 15 liraya verirken güzeldi tabi.biraz insaflı olmak lazım ve biraz düşünmek lazım insanlık kalmismi diye.
  • Yldz
    19 Mart 2021 • 07:03
    Kurallara ve uyarılara dikkat edilse bu durumda olmazdık. Yarı kapasite müşteri alın deniyor fakat kafeler dolu. Bunda işletme sahiplerinin de suçu var bu nedenle hepimiz zarar görüyoruz.
  • aban
    19 Mart 2021 • 23:32
    Kahvehane hiç bir faydası olmayan insanları çökerten zamanlarını kötü alışkanlıklara sevk eden yerleridir
  • Vatandas
    20 Mart 2021 • 13:55
    Zamanında maliyeti 1 TL bile olmayan kahveyi 15 TL den satarken iyiydi, o gün kazandığınız paralar sizi yıllarca idare eder... Boşuna duygu sömürüsü yapmayın...
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.