VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ATATÜRK'Ü GÖRDÜĞÜ O ANLARI ANLATTI

29 Ekim 2020

...............................

ÖZEL HABER: Mutlu YUCA

Öğrencilik yıllarında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü katıldığı son 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda görme şansı yakalayan ve hayatta olan az sayıda insandan biri olan Bolu’da yaşayan 92 yaşındaki ressam Orhan Bahri Ersoy, “Atatürk’ü gördüğüm 1937 yılındaki Cumhuriyet Bayramı benim için çok özeldi” dedi.

Bolu Gazeteciler Cemiyeti'nin Cumhuriyet gazetinin haberine göre, yurtiçi ve yurtdışında sayısız resim sergisi açan ve ünlü tabloların restoratörlüğünü yapan şiir ve müzik tutkunu Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün katıldığı son 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenine katıldı. 1937 yılında Ankara hipodromunda kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında ulu önder’i yakından gören Ersoy, o anları anlattı.

"ŞEHRE YENİ BİR HAVA GELİRDİ"

Cumhuriyetin ilk yıllarında Cumhuriyet Bayramlarının ayrı bir heyecanla kutlandığını anlatan Ersoy, “İstiklal savaşını henüz yeni kazanmış bir milletin cephelerde omuz omuza savaşmış çocukların gönül birliği ile kutladığı Cumhuriyet Bayramları siyasi çakışmaların henüz bölemediği, yozlaştıramadığı, toplumumuzun birbirine sevgi ve saygı ile bağlı insanlarımızın coşkuyla kutladığı güzel günlerdi o bayramlar. Babamın görevi dolayısıyla çocukluğumun bazı yılları Doğu Anadolu’da geçti. Kerpiçten yapılmış toprak evlerden oluşan küçük ilçelerde ve şehirlerde bulunduk. Cumhuriyet Bayramlarında şehrin bir meydanında devlet erkanı, kaymakam, devlet görevlileri, öğrenciler ve halk toplanır günün anlam ve değerini belirten konuşmalar yapılır şiirler okunurdu. Davullar zurnalar eşliğinde halaylar çekilir oyunlar oynanır şehre yeni bir hava gelirdi. Okulumuzda sınıflar Türk Bayrakları ve renkli kağıtlardan yapılan süslerle donatılırdı. Marşlar söyleyerek muntazam düzende yürürlerdi.” şeklinde konuştu.

CUMHURİYET BAYRAMINDA ATATÜRK’Ü GÖRDÜ

Atatürk’ü gören ve hayatta olan az sayıdaki insanlardan biri olan Ersoy, “1937 yılında babam Ankara’ya tayin oldu. Ben ilkokul 3’üncü sınıftaydım. 1937 yılında kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı benim için özel bir önem ve anı taşır. O gün bayramı kutlamak için Ankara’da hipodromdaki yerlerimizi aldık. Tören başladı, biraz sonra üstü açık bir otomobille Atatürk halkı selamlayarak önümüzden geçti. Yanında Mareşal Fevzi Çakmak vardı. O bayram Atatürk’ün kutladığı son bayram oldu. Büyük Ata hastalanmıştı nitekim. 1938’in 10 Kasım’ın da vefat etti. Ruhu şad olsun.” diye konuştu.

  • ATATÜRK'Ü GÖRDÜĞÜ O ANLARI ANLATTI
  • ATATÜRK'Ü GÖRDÜĞÜ O ANLARI ANLATTI
  • ATATÜRK'Ü GÖRDÜĞÜ O ANLARI ANLATTI
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.