VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

"EV SAHİBİ OLMAK İÇİN ORTAM UYGUN"

7 Ekim 2020

...................................

Bolu’da konut satışlarında son 7-8 yılın en yüksek seviyelerine gelindi. Sektörün içinde bulunduğu durumu Akman İnşaat’ın Sahibi İnşaat Mühendisi Sinan Akman değerlendirdi. Konut kredi faizlerindeki düşüşün sektöre olumlu yansıdığını söyleyen Akman, "Ortaya çıkan istikrarın sürebilmesi faiz oranının sabit puanlarda kalmasıyla mümkün olacak" dedi.

Devlet eliyle yapılan müdahale işe yaradı. Konut satışlarında kredi faizlerinin 0,74 ve 0,64’lük puanlara çekilmiş olması, konut satışlarındaki satış grafiğini en üst seviyeye taşıdı. İnşaat sektöründe son 8 yılın en yüksek satışı gerçekleşti. Kısa süreli olarak yapılan konut kredi faiz indiriminin ardından faiz rakamı 1 puanın biraz üzerine çıktı. Bolu’da İnşaat sektörünün önemli temsilcilerinden Akman İnşaat’ın Sahibi İnşaat Mühendisi Sinan Akman, Bolu’da konut satışlarını ve inşaat sektörünün güncel gelişmelerini değerlendirdi. Akman, sektör istikrarının faiz puanının sabit kalmasıyla devam edebileceğini söyledi. Akman sektör hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:

FAİZ İNDİRİMİ SATIŞLARIMIZA ÇOK OLUMLU YANSIDI

Devlet tarafından yapılan konut kredilerinde faiz indirimi satışlarımıza çok olumlu yansıdı. Tabi bu kredi ile ilgili düzenleme belli bir zaman aralığında yapıldı. Yaklaşık 2-3 aylık bir zaman dilimini kapsayan bir indirim süresi içerisinde gerçekleşti. Bu indirim gerçekleştiği andan itibaren vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu hemen ev sahibi olmak istedi. Hem konut faizinde ki oran hem de 180 aylık bir ödeme konusu gündeme gelince bu durum herkes için cazip hale gelmiş oldu. Tek çalışanlı aileler de bile konut satın alabilme imkânları oldu. Bütün bunların yanında temelden ve inşaatı devam eden projelerden konut edinen vatandaşlarımız bu konudan biraz mağduriyet yaşadı. Çünkü sınırlı zamana kısıtlanmış olan 0.64 -074 puanlık konut kredileri tekrar 1.05’lik oranlara yükseldi. Bu değişim olduğunda vatandaş şuan ki mevcut oranlarla ödeme yapmak zorunda kaldı. Bu durumda çeşitli mağduriyetlerin oluşmasına neden oldu.

ELİMİZDE BULUNAN KONUT STOKLARI ERİDİ

3-4 yıldır ciddi bir satış ortamı olamıyordu. Bu indirimle birlikte daire satışlarının artması elbette daire fiyatlarının da yukarı doğru tırmanmasını sağladı. Yaklaşık Yüzde Yirmi oranlarda daire 

fiyatlarında artışlar gerçekleşmiş oldu. Dengesiz bir fiyat ortamı oluştu. Kimi müteahhitler bu durumdan istifade ettiler. Daire fiyatlarını ciddi oranda arttırdı. Bu fiyat istikrarsızlığı aynı sokak içinde bulunan projelere bile yansıdı. Bir daire için 400 bin liralık rakam talep edilirken aynı yerde başka bir projede 500 bin liralık bir değer ortaya çıktı. Bu durum sebebiyle de vatandaşın kafası son derece karıştı. Bu durumla birlikte istikrarsız bir ortam ortaya çıktı. Elimizde bulunan konut stokları eridi, ucuz pahalı ne varsa hepsi bu arada satışı gerçekleşmiş oldu. Bu hızlı satışın bir diğer sebebi de satılan konutlar daha evvelki maliyetler üzerine yapılmıştı ve dolayısıyla satışı da kolay oldu. Yeni yapılan konutlardaki maliyetler tabi ki şuan farklı ama bu arada müteahhit bir nefes aldı diyebilirim.

VATANDAŞ BU ORANA GÜVENEREK TEDBİRİNİ ALARAK HAREKET EDEBİLMELİ

Burada devletin yapması gereken bence konut faiz oranlarının uzun vadede sabit durumda tutabilmesi. İnsanlar mevcut oranlara güvenerek bir hareket yaptığında bu oranlarda düşme ya da yükselme olmamalı. Vatandaş bu orana güvenerek tedbirini alarak hareket edebilmeli. Şuan 1,05 ‘de gayet cazip bir faiz oranı olarak duruyor. Bakıldığında bu oran yüzde 12’lik oranlara geliyor. Bundan bir buçuk iki sene önce 2 puanla insanlar kredi kullanıyordu. Burada bir yanlış anlaşılma oldu. 0,64’den 1’in üzerine çıkan oranlar piyasada birden bire faizler yükseldi gibi bir algı yarattı ve alımlar durdu. Aslında durum öyle değil. Şuan ki rakamlarla da gayet uygun. Ev sahibi olmak için iyi bir kredi ortamı olduğunu düşünüyorum.

İNSANIMIZIN MEMNUNİYET DUYACAĞI PROJELER ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Akman İnşaat bir üretim aşamasına geçip bir proje ürettiğinde ilk olara şu bakış açısıyla hareket eder. İnsanımız sıcak bir yuvaya olan özlemini gidermek için maalesef çok zor şartlar altında bir süreç yaşıyor. İnsanımızın bin bir zahmetle aldığı edindiği sıcak yuvasında insanımızı mağdur etmeden mutlu ve huzurlu bir ortamda yaşayabileceği, üretim kalitesinden her türlü memnuniyet duyacağı projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu konuda kaliteden asla taviz vermiyoruz. Ben kendim o evin içinde yaşasam nelere dikkat ederdim diyerek bakmaya çalışıyoruz.

ESKİ BİNALARIN GÜNCELLENEREK YENİLEŞTİRİLMESİ BENCE YERİNDE VE DAHA DOĞRU BİR KARAR

Bolu’da son 15 yılda üretilen konutların tamamı son derece sağlam ve dayanıklı binalar. Bolu deprem Yönetmeliğini tam ve doğru şekilde uygulayabilen ender şehirlerden bir tanesi. Bolu’da çok hızlı bir şekilde yeni yapılaşma meydana geldi. Eski yapılardan insanlarımızın büyük çoğunluğu uzaklaştı. Bu konuda devlet eliyle kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yeniden bir düzenleme yapılabilirse cazip şartlarda insanımız yeniden ev sahibi olabilir. Mevcutların güncellenmesi ve yeniden yapılması piyasaya çok olumlu sonuç olarak yansıyacaktır. Tarımsal alanlarımızın bina kütleleri doldurmayı kimse istemez. Bizde istemiyoruz. Bu durumun yerine eski binaların güncellenerek yenileştirilmesi bence yerinde ve daha doğru bir karar olmuş olur.  

  • "EV SAHİBİ OLMAK İÇİN ORTAM UYGUN"
  • "EV SAHİBİ OLMAK İÇİN ORTAM UYGUN"
  • "EV SAHİBİ OLMAK İÇİN ORTAM UYGUN"
1 yorum yapılmış
  • Aslankarabey
    7 Ekim 2020 • 07:35
    Konut fiyatlarını paylaşırmısınız, almayı düşünüyorum,ayrıca en uygun krediyi hangi banka veriyor keşke Sinan bey bunuda söylemiş olsaydı çok iyi olurdu.Allah çarşınızı pazar eylesin, bol bereketli satışlar nasip etsin.Biri bin etsin. 41 kere maşallah. Bolu da inşaat sektörünün bayrak ismi AKMAN inşaata güvenimiz tamdır.Yillarin TECRÜBESİ referansıdır.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.