VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

“BOLU’NUN PATATESİ DÜNYADA BİR TANEDİR”

2 Eylül 2020

...................................

Bolu Valisi Ahmet Ümit, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edilen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından demonstrasyonu gerçekleştirilen “Yerli Ve Milli Patates Çeşitleri” tarla gününe katıldı.

İlimiz merkeze bağlı Örencik köyünde Mustafa Özmen’e ait arazide gerçekleştirilen tarla gününe Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsa Özcan, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Mustafa Güder, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Tarım ve Orman Bakanlığı Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Abdurrahman Cağlı, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, daire müdürleri, oda başkanları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Programda İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Tarım ve Orman Bakanlığı Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Abdurrahman Cağlı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, patates tohumluğu noktasında dışa bağımlılığı yerli üretimle kapatmak için üretilen “Yerli Ve Milli Patates Çeşitleri” hakkında bilgiler verdiler.

“TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRETİMİMİZ 4 MİLYAR 302 MİLYON TL”

Konuşmasına Âşık Veysel’in

“Dileğin var ise Allah’tan,

Almak için uzak gitme topraktan,

Cömertlik toprağa verilmiş Hak’tan,

Benim sadık yârim kara topraktır.

 

Koyun verdi, kuzu verdi, süt verdi,

Yemek verdi, ekmek verdi, et verdi,

Kazma ile dövmeyince kıt verdi.

Benim sadık yârim kara topraktır.

 

Her kim ki olursa bu sırra mazhar,

Dünyaya bırakır ölmez bir eser.

Gün gelir Veysel’i bağrına basar.

Benim sadık yârim kara topraktır.”

dizelerini okuyarak başlayan Bolu Valisi Ahmet Ümit; “ İlimizin 832 bin hektar olan toplam arazilerinin % 64’ü yemyeşil ormanlarla kaplıdır. % 14’ü ise tarım arazisidir. Yani 118 bin hektar tarım arazimiz bulunmaktadır.

Bu arazilerde;

695 bin ton arpa, buğday, mısır, patates gibi tarla bitkileri,

20 bin ton domates, biber, fasulye gibi sebzeler,

35 bin ton elma, armut, şeftali gibi meyveler, olmak üzere

Toplamda 750 bin ton hububat, sebze ve meyve üretilmektedir.   

Bunların içerisinde bin ton enginar ile ülke genelinde 7’nci sırada yer almaktayız. Göynük bölgesi başta olmak üzere, her geçen yıl enginar üretimimiz artmakta, enginarın da kıymeti anlaşılmaktadır. 54 bin dekar alanda ise 134 bin ton patates yetiştiriyoruz.

İnsanlığın yaşamını idam ettirebilmesi için en çok ihtiyaç duyduğu ürün su ile birlikte ekmeğin yapıldığı hububat, sonrasında ise patates gelmektedir. Patates, bütün sofraların süsüdür.  İlimiz patates üretimde ülkemiz genelinde Niğde, Konya, İzmir, Adana gibi illerin arkasından 11’nci sırada yer almaktadır.

 

Bolu, hayvancılık sektöründe ise;

129 bin büyükbaş,

120 bin küçükbaş ve

yıllık 766 milyon kanatlı hayvan ile ülke tarımına ve hayvancılığına hizmet etmektedir. Tarımsal ve hayvansal üretimimiz 4 milyar 302 milyon TL tutmaktadır” dedi.

“BOLULULAR, TOPRAĞIN KIYMETİNİ BİLİYOR”

Bolu Valisi Ahmet Ümit konuşmasına şu sözlerle devam etti; “ Bolulular, Âşık Veysel’in deyimi ile, toprağın kıymetini biliyor, toprağını kazma ile dövüyor, traktörle sürüyor, eliyle seviyor, gönlüyle besliyor. Halkımızın bu özellikleri ve güzellikleri sebebiyle devletimiz de gerek tarım sektöründe, gerekse hayvancılık sektöründe her sene artan miktarlarda yatırımlar yapıyor, destek primi veriyor. Bu anlamda 2019 

yılında 50 milyon TL. destek primi çiftçilerimize intikal ettirilmiştir. 2020 yılı destekleme çalışmaları sürmektedir.

“1 MİLYAR TL TUTARIN ÜZERİNDE YATIRIM PLANLANDI”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle “Milli Ekonominin temeli Ziraattır”. Çünkü insanın çalışabilmesi, yaşamını sürdürebilmesi için öncelikle beslenmesi gerekmektedir. Kadimden beri bir tarım ülkesi olan ülkemiz genelinde, gerek hayvancılık ve gerekse ziraat konusunda büyük gelişmeler sağlanmıştır. Yapılan barajlar, kanallar, sulama tünelleri, toprak ıslah çalışmaları ve birçok kulvar da ülke ekonomisine katkı sağlamak üzere hususiyle tarım sektöründe önemli gelişmeler sağlanmıştır.

İlimizde de 22 Ağustos’ta Seben ilçemizde yaklaşık 400 milyon TL yı bulacak bir sulama yatırımı başlatıldı.

Özel idaremiz tarafından önceki yıllarda yapılan ve DSİ’ye devredilen sulama amaçlı

45 milyon metreküp kapasiteli Seben Taşlıyayla Göleti,

52 milyon metreküp kapasiteli Tekke Barajı,

2 milyon metreküp kapasiteli Göynük Gökçesaray Barajı,

2 milyon metreküp kapasiteli Kıbrıscık Alan Himmetler Köyü Barajı

başta olmak üzere son yıllarda devletimiz tarafından ilimiz genelinde 1 milyar TL tutarın üzerinde yatırım planlanmış, bir kısmı bitirilmiş, bir kısmı da devam ettirilmektedir. Bu çalışmalar ile birlikte ilimizin bereketi artacak, florası gelişecek, insanımız daha sağlıklı besin üretme imkânına ulaşacaktır.

“TOPRAĞIN KIYMETİNİ BİLMEYEN HİÇBİR ŞEYİN DEĞERİNİ ANLAYAMAZ”

Hak düsturudur; “Ekenler biçer, yaşamın kuralıdır konanlar göçer, Peygamber müjdesidir cennetin kapısını cömertler açar.” Bolulular olarak, toprağımıza sahip çıkmaya devam etmeliyiz. Onun değerini bilmeliyiz. Ekmeli, biçmeli, yetiştirmeli ve ikram etmeliyiz. Bu toprakların değeri iki şekilde bilinir, iki şekilde bu topraklara sahip çıkılır. Birisi kahraman ecdadımız ve halen görev başındaki çocuklarımızın yaptığı gibi, bütün müstevlilere ve hainlere karşı şehadet pahasına vatanı koruyaraktan kıymet bilinir. Yine bu topraklar ekilerek, biçilerek, insanlığın hizmetine

ürünleri sunularak, ikram edilerek, üstelik en iyi ürünü yetiştirerek kıymet bilinmiş ve sahip çıkılmış olur.

Kısacası;Toprağın kıymetini bilmek, Ona sahip çıkmak demektir. Toprağı ekmek, sürmek, işlemek demektir. Toprağı temiz tutmak demektir. Gerektiğinde vatan için şehit olmak demektir.

Onun için toprağımızı temiz tutmalıyız, suyumuzu temiz tutmalıyız. Asla derelere kanalizasyon atığı bırakmamalıyız. İnşaat atıklarını ve diğer çöpleri kesinlikle sadece çöp depolama alanlarına bırakmalıyız. Etinden sütünden yararlandığımız hayvanlarımız, insanımız, öksüz ve yetimlerimiz için meralara sahip çıkmalıyız. Meralarda talana, hırsızlığa son vermeliyiz. Bu amaçla her muhtarımız, vatandaşımız, Belediye Başkanlarımız, yöneticilerimiz, kısacası hepimiz doğrudan birebir sorumluyuz. Valilik olarak ta bu konuyu yakından takip ediyoruz. Toprağımıza bu şekilde sahip çıktığımızda hayvansal ürünlerimizde bereketli, kazancımız yeterli olacaktır.

“BOLU’NUN PATATESİ DÜNYADA BİR TANEDİR”

Bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum, Göynüğün enginarı ve Bolu’nun patatesi dünyada bir tanedir. Bolu’dan geçip bir çuval patates almadan, lezzetini tatmadan yaşayan insan en azından kısmetsizdir. Bolu patatesine sahip çıkmalıyız. İl dışından gelen misafirlerimize patates hediye edelim. Misafirlerimiz mutlaka Bolu patatesini tatsınlar.

“BOLU PATATESİ İNSAN GÜCÜNÜN, GÜZELLİĞİNİN VE SAĞLIĞININ ŞİFASIDIR”

Bolu patatesi nev-i şahsına münhasır görüntüsü, özel lezzeti ve aroması ile kalp, kolesterol, kanser, cilt hastalıkları gibi birçok derdin devası, insan gücünün, güzelliğinin ve sağlığının şifasıdır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.