VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU'DA EN ÇOK HANGİ KİTAPLAR OKUNUYOR?

27 Ağustos 2020

...............................

ÖZEL HABER- Ayşe Songül Erhan

Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner, Bolu’da her yaştan ve meslek grubundan vatandaşın kütüphaneye ilgi gösterdiğini ancak pandemi dönemiyle birlikte büyük bir okuyucu kitlesi kaybettiklerini belirterek, “Bolu İl Halk Kütüphanesi olarak, günlük 200 civarında kitabımızı vatandaşlarımıza ödünç veriyoruz, her yaştan ve meslek grubundan vatandaşlarımız kütüphanemize ilgi gösteriyor.  Ancak bu sayı pandemiden önce 350-400 civarındaydı. Güncel kitapları alarak yeniden okuyucumuzu kütüphanemize çekmek istiyoruz” dedi.

15 yıldır Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürü olan Cemil Şahiner, göreve geldiği günden bu yana kütüphaneyi güzelleştirmek ve Bolu halkını okumaya teşvik etmek için çalışmalar yürüttüğünü belirterek, “Biz geldiğimizde kütüphanemizde doğru düzgün ne bir kitap, ne bir raf hiçbir şey yoktu. Biz göreve geldikten sonra en kısa sürede kütüphaneye kitap nakletme işini yaptık, ayıklama ve temizleme çalışmaları yaptık. 15 yıl boyunca gayret ve özveriyle ne yapılması gerekiyorsa yaparak, kütüphanemizi oldukça iyi bir seviyeye getirmeye çabaladık. Bunda bütün personelimizin gayreti var. Burada emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekir” dedi. 

EN ÇOK KİMLER KİTAP OKUYOR, HANGİ KİTAPLAR OKUNUYOR

Her yaş ve meslek grubundan okuyucuya sahip olduklarını belirten Şahiner, “Kütüphanemizin kendine has okuyucuları var. Her yaştan her meslekten okuyucumuz var. Genel ağırlığımız genç kesim üzerinedir. Kaynak kitap kullanımı eskisi kadar yoğun değil. Hobi okuması adını verdiğimiz kişilerin boş zamanını değerlendirmek, meraklarını, yeteneklerini geliştirmek amacıyla okudukları kitaplardan oluşur. Biz daha çok bu yönde koleksiyon oluşturmaya çalışıyoruz ama kaynak kitapları da bulunduruyoruz. Malum bir üniversite kentiyiz, ihtiyaçlar doğrultusunda burada da zaman zaman okuyucularımız kaynak kitaba ihtiyaç duyuyorlar. Son dönem verilerimize göre, en çok okunun kitabımız Reşat Nuri Güntekin'in ‘Çalıkuşu’ adlı eseri, ikinci sırada Mavi Mihri’nin ‘Psikopat’ kitabı ve üçüncü sırada ise Beyza Alkoç’un Karantina adlı kitabı geliyor. Yine son dönemde en çok kitap okuyan okuyucumuz ise 105 kitapla çocuk kategorisinden, ikincimiz 102 kitapla yetişkin ve üçüncümüz ise 85 kitapla genç kategoriden. Bu veriler de bizi oldukça mutlu ediyor” dedi.

 “KÜTÜPHANEMİZDE TOPLAM 80 BİN KİTAP VAR”

Şahiner, “Kütüphanemizde yaklaşık 80 bin kitabımız var. Bu kitaplarımızın büyük çoğunluğu günceldir. Ben iddia ediyorum Bolu’da ki yayın evlerinde kitapçılarda bulamayacağınız pek çok kitap bizde mevcuttur. 1 Haziran tarihi itibariyle ödünç verilen kitap sayısı 22 bin 391. Üye sayımız ise bugün itibariyle 22 bin 382 güncel aktif kullanıcımız var. Aktif kullanıcıdan kastımız son bir yıl içerisinde kütüphaneden en az 1 kitap alarak okumuş olması şartıdır. 2 yıl üst üste kitap almayan okuyucu otomatikman listeden düşer” dedi.

“KÜTÜPHANEMİZ DİĞER İL HALK KÜTÜPHANELERİ ARASINDA OLDUKÇA İYİ”

Müdür Şahiner, “Kütüphanemiz İl Halk kütüphaneleri arasında işleyiş açısından oldukça iyi bir durumdadır. Mevcut kaynaklarımız ve okuyucu potansiyelimiz değerlendirildiğinde Türkiye ortalamasına göre oldukça iyi bir yerdeyiz. Kütüphanemizi bu konuma getirmek için büyük uğraş verdik.

‘Özel İdare’nin bu konuda bize çok yardımı oldu, bundan sonrası için de destek bekliyoruz’

Özel idarenin bu konuda bize çok desteği oldu.  Her yıl özel idare kitap alabilmemiz için bize bir ödenek temin ediyordu. Yaklaşık 12-13 yıl böyle devam etti. Bu yıl bu kaynaktan okuyucular mahrum kaldılar. Okuyucu isteği ve yeni kitap almak demek kütüphaneye bypass yapmak demektir. Bu kütüphanenin geleceği ve sağlığı için çok önemlidir. Güncel kitap kütüphanenin en büyük dayanak noktasıdır. Özel İdaremizden bu ödeneği devam ettirmelerini rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

 “PANDEMİNİN YARATTIĞI SIKINTIYI KAYNAK AKTARIMIYLA ÇÖZEBİLİRİZ”

Pandemi öncesi ve sonrası kıyaslanamayacak durumda olduğunu söyleyen Müdür Şahiner, bu açığın güncel kitap alımı ve aktarımı ile çözülebileceğini belirterek, “Bütün önlemlerimiz ve çalışmalarımıza rağmen okuyucu grubumuzun en az yüzde ellisini kaybetmiş durumdayız. Buna rağmen şu andaki haziran-temmuz verilerinin ortalamasına bakıldığında günlük 200 civarında kitap veriyoruz. Bunu arttırabilmenin yolu da ne yazık ki güncel kitaplardan geçiyor. Bize kaynak aktarılırsa alacağımız yeni kitaplar bizim ve okuyucumuz için can simidi olacaktır. Pandemi öncesinde yaklaşık 350-400 tane kitap ödünç veriyorduk şu anda 150-200 aralığında bu bakıldığında büyük bir kayıp demektir” ifadelerini kullandı.

  • BOLU'DA EN ÇOK HANGİ KİTAPLAR OKUNUYOR?
  • BOLU'DA EN ÇOK HANGİ KİTAPLAR OKUNUYOR?
  • BOLU'DA EN ÇOK HANGİ KİTAPLAR OKUNUYOR?
  • BOLU'DA EN ÇOK HANGİ KİTAPLAR OKUNUYOR?
  • BOLU'DA EN ÇOK HANGİ KİTAPLAR OKUNUYOR?
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.