VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

VALİ ÜMİT YAYLA EVLERİYLE İLGİLİ KONUŞTU

24 Ağustos 2020

.............................................

Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu’ da hafta sonu yıkılan yayla evleriyle ilgili açıklama yaparak, “Hafta sonu yıkılmış olan iki kaçak inşaat, Bolu Belediyesi tarafından yıkılmıştır. Bolu Belediyesi yasal görevini yapmıştır. Bundan sonra yapmaya da devam etmelidir. Aksi takdirde biz öksüzün, yetimin, kimsesizin, gelecek nesillerimizin bir de o hayvancıkların hakkını yok etmeye, ihlal etmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Bolu Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği ‘Cemiyet Sohbetleri’ programına katılan Bolu Valisi Ahmet Ümit hafta sonu yıkılan yayla evleriyle ilgili, “31 Aralık 2017’den önce yapılmış yerleri stabil halde tutuyoruz. Bunların hepsi tespit edildi. 31 Aralık 2017’den sonra yapılan inşaatlar ise yıkılmak üzere bir kısmı hakkında soruşturma açıldı bitti. Karar verildi yıkılacak. Bir kısmının da soruşturması devam ediyor. Bir kısmı da soruşturması olan doğrudan doğruya kaçak evlerde gecekondu kanunu çerçevesinde yapılmış yerler hiçbir soruşturmaya gerek kalmaksızın işlem yapılabilir” dedi.

“BOLU BELEDİYESİ YASAL GÖREVİNİ YAPMIŞTIR”

 Vali Ümit, “Şöyle bir olgu var, insanların hoşuna gitmeyen bir iş olduğunda o iş için valilik emretti diyorlar. Valilik, kaymakamlık, sizler, bizler hukuka tabiiyiz. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. İmar kanunu gayet net bir şekilde bunun sınırlarını belirtmiş.  Belediye sınırları içerisinde belediyeler, belediye sınırları dışında il özel idaresi tarafından kaçak inşaatlar durdurulup o yerle ilgili bir ay süre verilir. Gecekondu kanununa göre yapılanları demiyorum. Gecekondu kanununa tabiiyse doğrudan doğruya gerekli tedbirler alınma suretiyle sorumlu kurumlar tarafından yine yıkılabilir. Ama bunun dışında zaten gerekli soruşturmalar yapılıp gerekli ikazlarda yapılır. İmar kanunları belediye sınırları içerisinde belediyelerin, belediye sınırları dışında da il özel idarelerinin bu konuda yetkili olduğunu sorumlu olduğunu ifade eder. Dolayısıyla hafta sonu yıkılmış olan iki kaçak inşaat belediye tarafından yıkılmıştır. Bolu Belediyesi yasal görevini yapmıştır. Bundan sonra yapmaya da devam etmelidir. Aksi takdirde biz öksüzün, yetimin, kimsesizin, gelecek nesillerimizin bir de o hayvancıkların hakkını yok etmeye, ihlal etmeye kimsenin hakkı yoktur. Mevzuat neyi gerektiriyorsa ona göre görevimizi yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

"YAYLALARDA MUHATABINIZ MUHTARLAR OLDU"

Ümit, “Tarım bakanımıza çok teşekkür ediyorum tam da zamanında çıkartmış olduğu bir genelgeyle ilgili yerleri uyardı. Bakanlık makamı olarak da uyardılar. Herkesi göreve davet ettiler.  Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait olan yerler var. Hazine arazileri,  mera arazileri, köy arazileri bir de şahıs arazileri var. Ortalama 4 çeşit arazi var. Bu arazilerin sahipleri farklı. Vatandaş kendi arazisini zaten korumak ve ilgili yerlere müracaat etmek durumunda. Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait olan yerler, hazineye ait olan yerler, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından mera olarak tahsis edilmiş yerler mu Tarım Müdürlüğü tarafından, hem milli emlak, hem mera, hem de köy tüzel kişisine ait olan taşınmazlar ise mutlak suretle muhtarların sorumluluğundadır. Burada muhtarlar, vatandaşlar, İl Tarım Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, belediye, özel idare, ve bunları takip etmekle mükellef olan valilik olarak bizler hep birlikte sorumluyuz. Yayla turizminden bahsedecek olursak. Kimi nereye götüreceğiz. Bir tanesine izin yok, bir tanesine ruhsat yok. Hadi diyelim götürdünüz hangi şartlarda yapıldığını bilmiyorsunuz. Kimi getireceksiniz. Oraya getirdiğiniz kişinin başına bir problem geldiği zaman bunun mesuliyetini kim karşılayacak. Kim bu konuyu telafi edecek. Kısacası hepimizin görevi hukuki kanuna uymakla başlıyor” dedi.

“DEVLETE AİT OLAN YERLERİN SATILDIĞINI ÖĞRENDİK”.

Devlete ait olan yerlerin satıldığını öğrendiklerini belirten Vali Ümit, “Değerli arkadaşlar, bildiğiniz gibi ilimizin çok güzel yaylaları var. Bu güzellikler tabi insanları cezbediyor. Maalesef devlete ait olan yerlerin satıldığını öğrendik. Bunun üzerine de gerekli hareketi başlattık. Özellikle at yaylası başta olmak üzere 120’nin üzerinde satılmış olan yerler var. O kişilerle ilgili soruşturma başlattık. Onlar mutlaka yargılanacaklar. Devlete ait olan ve bizlerin can dostu olan süt üreten büyükbaş, küçükbaş hayvanlarımıza tahsis edilmiş olan bu güzelim  ovaları, meraları tutup hiç hakkı olmadığı halde satışa sunması akıl alır gibi değil. Bu durum hiçbir insani değerle bağdaşmaz. Bununla ilgili gerekli soruşturma başlatılıp adli tespitleri yapıldıktan sonra suçlular adliyeye sevk edilecektir. Hukuk ne derse herkes kabul etmek durumundadır. İnanıyorum herkes yaptığının cezasını çekecek” ifadelerini kullandı.

3 yorum yapılmış
  • Niyazi
    25 Ağustos 2020 • 04:32
    Yukarı kat ilavesi kaçak yapılaşma dere yayla içlerinde mekan bunlar siyasilerin oy malzemesi olmasın Türkiye beton yapı binalarla doldu depremi bırak fazlası yağışlarda yıkılıyor dolayısıyla aykırı olanları yıkın belediyeyi kutluyorum
  • Burak
    25 Ağustos 2020 • 12:21
    Kürtçüler yaylasına üç katlı evı nasılda yapıyorlar köy sakini
  • gurbeti
    25 Ağustos 2020 • 13:31
    allahını seven varsa.büyük berk yaylasında hayvancılıktan başka her şey var.şuraya bi el atıverin.torununa belki gelir diye ev yapan,yaylada sebze meyve yetiştiriciliği yapan afedersiniz her bok var.imdat artık.hiçmi memleketini seven cesaretli helal süt emmiş birisi yok.her gün insanlığımdan utanıyorum.yiyiceleri incelemeye göndermeyin yeter artık.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.