VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ÖĞRENCİLERİN YKS TERCİH TELAŞI BAŞLADI

8 Ağustos 2020

..........................................................

ÖZEL HABER: Ayşe TAVAŞ

Öğrencilerin geleceğine yön verecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) tercihleri devam ederken Bolu Pegem Akademi Rehberlik Uzmanı Özer Özçelik, öğrencilerin mesleğini yaparken memnun olacakları tercihler yapması gerektiğini vurguladı.

Öğrenciler, 6 Ağustos’ta başlayan YKS tercihlerini 14 Ağustos’a kadar yapacaklar. Hangi üniversiteye gideceklerini ve gelecek hayatları için karar verecek olan öğrencilere tercih aşamasında uyarılarda bulunan Özçelik, “Öğrencinin YKS puanları açıklanmadan önce kendine hedef koyması gerekir. Potansiyelinin yettiği 5 yıl sonra düşündüğünde kendisinin nerede olacağını hayal edebildiği mesleği yaparken memnun olacakları tercihler yapmaları gerekir. Hedef koymadan puan sıralamaya göre yerleşirim düşüncesi ileride memnuniyetsiz bir gençliğin ortaya çıkmasına sebep oluyor” dedi. 
Velilerin de öğrencinin zekasını destekler biçimde yardımcı olması gerektiğinin altını çizen Özçelik, şunları söyledi:
“Genel olarak veliler daha önce kendilerinin gidemedikleri bölümlere çocuklarının gitmesini istiyor. Sonucunda öğrencinin istemediği bölüme tercih etmesine sebep oluyor. Bu da yanlış bir davranış bunlardan kaçınmaları gerek.”
 

BAŞARI SIRALAMASI ÖNEMLİ
Özçelik, ön lisans ve lisans programlarına tercih yapacak öğrencilerin başarı sıralamalarının önemli olduğunu ifade ederek, “Ön lisans tercihinde bulunan öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulabilecekleri mesleklere yönelik tercih yapmaları gerekiyor. Sağlık hizmetleri ön lisans tercihinde bulunan öğrencilerin iş bulmalarını kolaylaştıran bir alan. Lisans öğrencilerinin ise puanlamalarının yanı sıra başarı sıralamalarıyla yerleşecekleri bölümü tercih etmeleri gerek. Başarı sıralaması lisan tercihinde bulunan öğrenci için puanlamadan daha önemli” şeklinde konuştu.
 

“ÖZEL ŞART KOŞULLARINA DİKKAT”
ÖSYM kılavuzdaki bölümler için özel şart ve koşullar listesinin olduğunu, öğrencilerin bu bölümü dikkatli incelemesi gerektiğini vurgulayan Özçelik, “Özel şart koşullarını içinde burs imkanları, fiziksel şart, sağlık şartı, (Gano) ortalamasına  göre burs kısıtlamaları, yabancı dil ve hazırlık zorunluluğu olan bölümlerin  şartları var. Bu bölümün dikkatli incelenmesi gerekir. Örneğin 4 yıllık lisans bölümünü kazanan öğrencin hazırlık okuyacağını bilmeden tercih yaptığında 4 yılda bölümü 5 yılda tamamlaması gerekir. Öğrencinin özel şart koşullarına bakarak bilinçli şekilde tercihini yapması gerekir.” dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.