VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ATATÜRK’ÜN BOLU ZİYARETİNİN BİLİNMEYEN GERÇEKLERİ

9 Temmuz 2020

.........................................

HABER- Ayşe Songül ERHAN
 

Bolu-Mudurnulular Derneği’nin eski yönetimi tarafından çıkarılan "Atatürk’ün Göynük ve Bolu Ziyaretleri"  dergisinde Ulu Önder Atatürk’ün kente yaptığı ziyaretlerde yaşanılanları arşiv belgeleri ve canlı tanıkların anlatımıyla tüm gerçekleriyle ortaya çıkardı.

Bolu-Mudurnulular Derneği eski yönetimi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 ve 23 Haziran 1922 tarihlerinde Göynük’e, 17 Temmuz 1934 tarihinde yaptığı Bolu ziyaretinde neler yaşandığını aylar süren çalışmayla ortaya çıkardılar. Arşiv belgeleri, birinci el kaynaklarda yer alan bilgiler, dönemin basın organlarında yayınlanan haberler ve dönemin tanıklarının anlatımlarıyla hazırlanan dergide Atatürk’ün Bolu ve Göynük ziyaretleri sırasında alınan önemli kararlarda yer aldı. 


Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 1922 Haziran ayı ortalarında yaptığı “Adapazarı-İzmit Gezisi”, askeri ve siyasi amaçlarla gerçekleştirilen önemli bir gezi olduğu vurgulanırken bu gezi sırasında, 13 ve 23 Haziran 1922 tarihlerinde- Göynük’e de uğrayan Gazi Mustafa Kemal Paşa, “Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Muharebesi” nin harekât emirlerini, Sarıköy İstasyonu’nda gerçekleştirdiği gizli bir toplantı ile  “Garp Cephesi Kumandanlığı” na bildirdi. Bu önemli gezi sırasında,  İtilaf Devletleri ve Yunan işgal kuvvetlerini yanıltmak amacıyla; Büyük Taarruz’un kuzey hatlarından, Bilecik-Eskişehir bölgesinden yapılacağı görüntüsüyle askeri tatbikatlar gerçekleştirilmiş, yerli ve yabancı basın mensuplarına bu askeri gösteri ve tatbikatlar izletilmiştir. Aynı zamanda Batı kamuoyuna; “Misak-ı Milli sınırları dâhilindeki yurt topraklarında, hiçbir işgal kuvvetinin varlığının kabul edilemeyeceği yönündeki kararlılık” ve “Yurtta ve Dünyada Barış” mesajları verilmiştir. Yine bu gezi sırasında, Mustafa Kemal Paşa’nın, 16 Mayıs 1919’dan beri görüşemediği, İstanbul’da olan annesi Zübeyde Hanım ve kardeşi Makbule Hanım’la Adapazarı’nda buluşarak Ankara’ya geçişleri sağlanmıştır. 

CUMHURBAŞKANI ATATÜRK’ÜN BOLU ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Atatürk’ün, 17 Temmuz 1934 tarihinde gerçekleştirdiği Bolu ziyaretinde ‘Türk Kadınına Genel Seçimlerde Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması’, “II. Türk Dil Kurultayı’nın Toplantı Hazırlıkları” gibi önemli konuların gündeme getirildiği ortaya çıktı. Atatürk’ün Bolu gezisine ışık tutarak gerçekleri tüm çıplaklığıyla ortaya koyan dergide Ulu Önder’in 17 Temmuz akşamı Bolu Halkevi’nde gerçekleştirilen “Fikir Sofrası’nda hangi önemli gelişmelerin yaşandığı da belgeleriyle yayınlandı. Dergide, Bolu Halkevi’ndeki Fikir Sofrası’nda, Kadınların, Genel Seçimlerde Seçme Seçilme Haklarının tanınması konusunda Bolu Milletvekilleri Falih Rıfkı (Atay) Bey, Şükrü (Gülez) Bey ve İsmail Hakkı (Uzmay) Bey’in kızı Tarihçi ve sosyolog Afet Uzmay ‘ın konuşmaları sonrasında, Bolu Kız Sanayi Mektebi öğretmeni Bahire (Bediz Morova) Hanımın etkili bir konuşma yaptığı anlatıldı. Bediz Hanım’ın 1935 yılı Şubat ayında yapılan Genel Seçimlerde Konya’dan milletvekili seçildiğinin ifade edildiği yazıda ayrıca Atatürk’ün 16 Haziran 1934 tarihinde Ankara’dan hareketle, Kazan Köyü, Kızılcahamam, Gerede, Reşadiye (Yeniçağa), Bolu güzergahıyla yaptığı bu gezi sırasında ortaya çıkan ve İngiltere ile Türkiye’yi sıcak savaşın eşiğine getiren “Kuşadası Kanapiçe Koyu Krizi”ni de telefon ve telgraf emirleriyle yönettiği ortaya çıktı.

  • ATATÜRK’ÜN BOLU ZİYARETİNİN BİLİNMEYEN GERÇEKLERİ
  • ATATÜRK’ÜN BOLU ZİYARETİNİN BİLİNMEYEN GERÇEKLERİ
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.