VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

TÜRK-İŞ'DEN KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI

29 Haziran 2020

...............................

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) son günlerde basında yer alan; işçilerin kıdem tazminatında değişikliğe gidileceği yönünde haberlerin ardından 81 ilde eşzamanlı olarak açıklama yaptı. Bolu’da, İzzet Baysal Caddesi’nde bir araya gelen sendika üyesi işçiler, açtıkları pankartlar ile “Tazminat hakkımız engellenemez” sloganları attı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni, 2022 yılında yürürlüğe sokacaklarını açıklamasının ardından geçtiğimiz günlerde basında, işçilerin kıdem tazminatının özel bir emeklilik fonuna aktarılacağına ilişkin haberler yer aldı. Bunun üzerine Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 81 ilde eşzamanlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Bolu’da, İzzet Baysal Caddesi üzerindeki İzzet Baysal Anıtı önünde toplanan sendika üyesi işçiler, “kıdem tazminatıma dokunma” pankartı açarak, “tazminat hakkımız engellenemez”, “tazminata uzanan eller kırılsın” sloganları attı.
 
“KIDEM TAZMİNATIMA DOKUNMA”
 
Sendika adına açıklamayı yapan Türk İş Bolu İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Bolu Şube Başkanı Özgür Elçi, Kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiğini ve buna izin vermeyeceklerini belirtti. Elçi, açıklamasında şu ifadeler yer verdi, “Bildiğiniz üzere son günlerde çalışma hayatında sıkıntılı bir durum yaşanıyor. Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapılmak isteniyor. İşsizlik Sigorta Fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor.
 
“FATURA İŞÇİYE KESİLİYOR”
 
Kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sistemi getiriliyor ama ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var. Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi bulunmuyor. Bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakat da yoktur. Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması çözümü yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz.
 
“TEKLİFİN GÜNDEME GELMESİ ÇALIŞMA HAYATININ HUZURUNU BOZMUŞTUR”
 
Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir salgın hastalığa karşı topyekûn bir savaş verilirken bu düzenleme gündeme getiriliyor. İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermektedir. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur. Görüşümüz net…Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. TÜRK-İŞ kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir.
 
“KIDEM TAZMİNATI İŞÇİ SINIFININ VE TÜRK-İŞ’İN KIRMIZI ÇİZGİSİDİR”
 
TÜRK-İŞ Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İş’in kırmızı çizgisidir. Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın,  25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişiminin karşısında olmaya devam edeceğiz.”
 
Kaynak- Köroğlu Gazetesi
4 yorum yapılmış
  • mvncjyto
    29 Haziran 2020 • 12:27
    tazminat yasası açıklandımı herhangi bir açıklama yapılmadı diye biliyoru
  • Ercan
    29 Haziran 2020 • 15:13
    İşçinin alın terine göz diktiler. Bunu başaramayacaklar genel grev ile gereken cevabı alırlar..
  • Hakiyesi
    30 Haziran 2020 • 23:22
    Türk iş sendikası da olmasa işçinin haklarını savunan birileri olmayacak helal olsun
  • fuat
    2 Temmuz 2020 • 23:16
    yapmayın yazık gunah.. ıki kuruş bırıkmiş paramıza göz dikmeyin allah aşkına:(
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.