VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

"KORONOVİRÜS ESNAF VE SANAYİCİLERİ VURDU"

21 Mayıs 2020

.........................................................................

Haber: Mutlu YUCA

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, koronavirüs sürecinin işletmeleri ekonomik olarak ciddi etkilediğini vurgulayarak, “Geçici olarak faaliyetleri durdurulan veya ciddi boyutlarda yer yer yüzde 80’lere varacak şekilde düşen işletmelerimiz oldu. Salgının başladığı günden bu yana odamıza yeni kayıt olan üyelerin sayısında yarı yarıya sayılabilecek bir azalma oldu” dedi.

Koronavirüs sürecinde ekonomide yaşanan daralma Bolu’daki esnaf ve sanayicileri de olumsuz etkiledi. Organize Sanayi’de kurulu bulunan fabrikalar ile kentteki esnafların kazançlarında yüzde 80’e varan düşüşler yaşandı. Koronavirüsten en çok etkilenen iş dünyası yeni yatırımlarını da askıya aldı. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’na yeni kayıt olan üyelerin sayısında da yüzde 50’ye varan düşüşlerin yaşanması dikkat çekti. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu Gazeteciler Cemiyeti  Ramazan Bayramı Gazetesine konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs sürecini başarılı şekilde yönettiğini belirten Ateş, “Bolu olarak da süreci, valimiz başkanlığındaki İl Pandemi Kurulu ve Hıfzısıhha Meclisi koordinasyonuyla, sağlık teşkilatımızın gayretli çalışmasıyla başarılı biçimde sürdürüyoruz. Vaka sayısı yönünden nispeten iyi durumdayız. Ölçek olarak küçük bir il olmamız, filyasyon çalışmalarını daha etkin biçimde yürütebilmemize olanak sağladı. Sosyal yoğunluğun yüksek olduğu lokasyonlarda bu yoğunluğu azaltmaya yönelik Pandemi Kurulumuzda tedbirler hayata geçirdik. Halkımız da bu tedbirlere gereken dikkati ve duyarlılığı azmi ölçüde gösterdi. Ancak bu tedbirleri, normalleşme sürecine geçişte de herhangi bir rehavete kapılmadan, özellikle maske kullanımı ve sosyal mesafeye dikkat ederek sürdürmeliyiz.” diye konuştu.
İŞLETMELERDE YÜZDE 80’E VARAN DÜŞÜŞLER YAŞANDI
Esnaf ve sanayicinin koronavirüsten olumsuz etkilendiğinin altını çizen Ateş, açıklamalarına şöyle devam etti.
“Ülke genelinde olduğu gibi İlimizde de ekonominin çarklarını döndüren işletmelerimiz salgından en fazla etkilenen gruplar arasında yer aldı. Geçici olarak faaliyetleri durdurulan veya ciddi boyutlarda, yer yer yüzde 80’lere varacak şekilde düşen işletmelerimiz oldu. İstihdam ayağında da işletmelerimizin oldukça zorlandıklarını gördük. OSB’mizde firmalar kapasite kullanım ortalamaları yarının altına düşürerek çalıştılar. Diğer sektörlerde de tedarik zincirlerinde yaşanan ciddi kesintiler ve duraksamalar oldu. Salgının başladığı günden bu yana Odamıza yeni kayıt olan üyelerin sayısında yarı yarıya sayılabilecek bir azalma oldu. Son iki ayda Odamıza 28 yeni üye firma kayıt yaptırdı. Odamızdan kaydı silinen ise 17 üyemiz oldu. Bunların 2’si merkezini başka bir ile taşıdı. 5 tanesi halihazırda geçmiş dönemlerde tasfiyeye girmiş olan ve tasfiye süreleri sona eren firmalardı. Diğerleri ise normal silinme şeklinde gerçekleşti.”
ESNAF VE SANAYİCİLERİN TALEPLERİ ALINDI
Meslek komiteleriyle bir araya gelerek TSO üyelerinin sorunlarını ve taleplerini aldıklarını kaydeden Ateş, “Bu talepleri TOBB’a düzenli biçimde ilettik halen de iletmeye devam ediyoruz. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte bakanlarımızla sürekli video konferans toplantıları yapıyoruz. TOBB’nin yoğun girişimleri ve hükümetin çalışmalarıyla, salgının iş dünyamız üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya birçok düzenleme hayata geçirildi. Bu süreçte en çok ihtiyaç duyulan finansa erişim konusunda da sıkıntı yaşayan işletmelerimiz için kredi enstrümanlarıyla hafifletici müdahaleler yapmaya çalıştık. Salgının başladığı ilk günden bu yana iş dünyamızın üzerindeki daralmayı hafifletmek amacıyla gece gündüz demeden mesai harcayan TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve TOBB Yönetim Kurulumuza, ayrıca şuana kadar iş dünyamızın taleplerini hayata geçirme noktasında sergiledikleri olumlu ve hızlı yaklaşımdan dolayı da hükümete burada teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
İŞ DÜNYASINA NEFES KREDİSİ
İş dünyasına nefes kredisi uygulaması başlattıklarını dile getiren Ateş, şunları söyledi.
“TOBB ve Bolu TSO olarak nakdi kaynaklarımızı Bolu iş dünyasına destek için seferber ettik ve yeni bir nefes kredisi uygulamasını başlattık. İş dünyamız krediye büyük ilgi gösterdi. Kredinin başlangıç tarihi olan 27 Nisan’dan bugüne kadar 300 dolayında firma odamızdan faaliyet belgesi aldı. Kredide ilk etapta işbirliği yapılan Denizbank’da başvuruları değerlendirme ve sonuçlandırma noktasında firmalara mümkün olduğunca olumlu yaklaşım gösterme gayreti içinde. Kendilerine buradan teşekkür ediyorum. Nefes kredisine, cirosu 25 milyon TL’ye kadar olan üyelerimiz, ciro büyüklüklerine göre 50.000 TL veya 100.000 TL’ye kadar başvurabiliyor. 2020 yılı anapara ve faiz ödemesiz olmak üzere 2021’den itibaren 12 eşit taksitte, yıllık yüzde 7,5 faiz oranı ile kullanılabilen krediye, Kredi Garanti Fonu da yüzde 80 oranında kefalet desteği sağlıyor. Krediye başvurmayı planlayan ama henüz başvurusunu gerçekleştirmeyen üyelerimiz, krediye tahsis edilen toplam limitler tükenmeden, odadan alacakları “Nefes Kredisi başvurusu içindir” ibaresi yazılı bir faaliyet belgesi ile Denizbank şubesine başvurularını yapabilirler.”

1 yorum yapılmış
  • ppolat
    22 Mayıs 2020 • 15:55
    Bolu esnafı bunu rahat atlatır.Iki kez 7.4 şiddetindeki depreme direndi ayakta kaldı.Baskan bunu gözardı etmesin.Tek sıkıntı internet alışverişi.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.