VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLULU BİLİM İNSANI GURURUMUZ OLDU

12 Mayıs 2020

.......................................................................

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi önderliğinde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesinden Veteriner Hekim, Biyolog ve Kimyager akademisyenlerin bulunduğu alanlarında yetkin bilim adamlarından oluşan 8 kişilik heyet Türkiye’de ilk kez milli hızlı COVİD-19 test kit üretimi için görevlendirdi. Heyette Bolulu Bilim insanı Ceren Yaman da yer aldı.

Proje ekibinde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr.Özlem Özmen, Dr.Öğr. Üyesi Hidayet Tutun ve Dr. Öğr. Üyesi Burcu Menekşe Balkan, Fen Edebiyat Fakültesinden Prof.Dr. M. Fatih Emen ile Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinden Bolulu olan Öğr. Gör. Ceren Yaman, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Eczacılık Fakültesinden Prof.Dr.Yusuf Tutar, Çankırı Karatekin Üniversitesinden Dr.Öğr. Üyesi Ruken Esra Demirdöğen ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden Dr.Öğr. Üyesi Burcu Biterge Süt bulunuyor.

Sağlık Bakanlığına bağlı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB)’dan 440 bin TL ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin para desteği ile 700 bin TL bütçe ayrılan proje 8 ayda tamamlanacak.

İLK MİLLİ HIZLI TEST KİTİ ÜRETİLECEK

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Patoloji Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Özlem Özmen’in yürütücülüğünde devam edecek proje Haziran ayında çalışmalarına başlayacak. İlk milli COVID-19 hızlı test kitleri üretilecek Virüs’ün dünyada bilinen üç tipinin bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özlem Özmen, üretilecek olan iki hazır kitin Türkiye koşullarına uygun olduğunu söyledi. Özmen “Bu anlamıyla ilk milli hızlı test kitini üreteceğiz” dedi.

İKİ TİP HIZLI KİT ÜRETİLECEK

İki tip hızlı kit üretileceğini söyleyen Prof. Dr. Özlem Özmen, bu proje ile hem antikor hem de antijen saptanmasına yönelik test kitleri geliştirilmeyi amaçladıklarını belirtti.

Böylece hem virüsü taşıyan hem de hastalığın erken devresinde olan hastalar ile aktif olarak hasta bireylerin tespitinin yapılacağını ifade eden Özmen, "Testler için burun sürüntüsü veya parmak kanı örnekleri kullanılacak. Test sonuçları 15-20 dakikalık bir süre içinde çıkacak. Testi pozitif çıkan kişilerin kısa sürede izolasyonlarının yapılabilecek olması bu testlerin en önemli avantajı olacaktır" dedi.

BOLULU CEREN YAMAN EKİPTE

Türkiye’de ilk kez milli hızlı COVİD-19 test kit üretimi için görevlendirilen ekipte yer alan Gebze Teknik Üniversitesi Genetik Bilimler Bölümünden mezun olduktan sonra Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Öğretim Üyesi olarak çalışmaya başlayan Bolulu bilim kadını Ceren Yaman bu başarısı ile göğsümüzü kabarttı.

Kaynak: Bolu Gazetesi

1 yorum yapılmış
  • Sevcanbirgren
    13 Mayıs 2020 • 16:14
    Gurur duydum.başarı dileklerimle kutlarım
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.