VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

O AİLENİN SON USTASI

14 Şubat 2020

.....................................................

ÖZEL HABER: Sevgi PİLGİ

Bolu’da 45 yıldır kuyumculuk mesleğini icra eden, Bolu’nun sevilen esnaflarından birisi olan ve şehrin en eski kuyumcusu ünvanına sahip Safir Kuyumculuğun sahibi İhsan Sarıkaya, kendisinden sonra bu mesleği bırakacağı kimse olmadığını belirterek, “Bizim ailemizin 1954 yılında başladığı kuyumculuk mesleği benim bırakmamla beraber ailede bitecek" dedi.

45 yıldır kuyumculuk işi ile ilgilenen İhsan Sarıkaya, hala Safir Kuyumculukta mesleğini idame ettiriyor. 69 yaşındaki İhsan Sarıkaya, liseden mezun olduktan sonra ekonomik şartlardan dolayı eğitim hayatına ara vermiş. Daha sonra büyük çabalar sonrasında 1970-1975 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik ve Kimya Bölümünü bitirmiş.

O yıllarda yine farklı işlerde çalıştığını belirten Sarıkaya, “İstanbul Çapa Tıp Fakültesinde Ortopedi Bölümünde poliklinik memuru olarak çalıştım. Ekim ayında Bolu’ya gelip kuyumculuğa başladım. 1975’ten bu yana çalışıyorum. Farklı mekanlarda çalıştıktan sonra 1982’de de şu anki yere taşındım. O zamanlarda etrafta sadece yan taraftaki amcam Ahmet Sarıkaya’nın dükkanı vardı. Okul bitince ticarete atıldım. Amcama rakip olmayayım diye konfeksiyon düşünüyordum. Babam işin  bizim mesleğimiz olduğunu söyledi. Babam kuyumcu tamircisiydi. Amcama ayıp olmayacağını söyleyince direkt dükkan açtım” şeklinde konuştu.

“EĞİTİMSİZ İŞ OLMAZ”

Hangi iş olursa olsun eğitimin şart olduğunun altını çizen İhsan Sarıkaya,  “Eğitim vazgeçilmez bir unsurdur. Belli bir eğitim almamış olsa bile 3-5 sene çalışmış olmalı. Diğer türlü hiçbir meslek öğrenilmez. Ben bir nevi bu işin içinde büyüdüm. 1965’ten itibaren işin içindeyim. Ama 1975’ten itibaren kendi işimi yapıyorum. Meslek hayatım 55 yıl oldu ama kendi adıma 45 yıldır yapıyorum. Meslekte satışın şekline göre kendinizi yönlendirmeniz önemlidir.  Yenilikleri, yeni çıkan ürünleri takip etmek mühimdir. Eğer ki yenilikleri takip etmezsiniz olduğunuz yerde kalırsınız. Tabi işçilik kalitesi de olmazsa olmazlarımızdandır. Bu dengeyi iyi tutarsanız meslekte ilerlersiniz. Babam tamirci olduğu için, ben de uzun zamanlar işin içinde olduğum için neyin nasıl yapıldığını az çok biliyorum” dedi.

“MESLEĞİ BIRAKABİLECEĞİM KİMSE YOK

5 yıldır işi serdiğini, vakit geçirmek için dükkana geldiğini ifade eden Sarıkaya,  “70 yaşıma merdiven dayadım. Artık buraya günümü geçirmek için geliyorum. Ama eskiden böyle miydi. Tempom çok yüksekti. Oradan oraya koşuştururdum.  1985-1997’ye kadar çok yoğundu işim. Artık belli bir yaşa geldiğim için bu meslek benden geçti. Maalesef mesleği bırakabileceğim kimse yok. Bizim ailemizin 1954 yılında başladığı kuyumculuk mesleği benim bırakmamla beraber ailede bitecek. Bir yeğenim var ona teklif ettim ama kabul etmedi. Yapacak bir şey yok Dünya gerçeğini kabul etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

“YAPTIKLARI İŞİ VİCDANLARINDA İLK ÖNCE KENDİLERİ BEĞENSİNLER”

Meslektaşlarına tavsiyede bulunmayı da ihmal etmeyen İhsan Sarıkaya, “Yaptıkları işi vicdanlarında ilk önce kendileri beğensinler. Kendi beğendiklerinin müşterilerinin beğenmeme imkanı yok. Kalite onlar için vazgeçilmez bir unsur olsun. Kendilerine ve müşterilerine karşı dürüst olsunlar” şeklinde konuştu.

  • O AİLENİN SON USTASI
  • O AİLENİN SON USTASI
  • O AİLENİN SON USTASI
  • O AİLENİN SON USTASI
  • O AİLENİN SON USTASI
6 yorum yapılmış
  • lhamiGneykaya
    14 Şubat 2020 • 09:04
    İhsancığım...emeklilik hayırlı olsun...yeniyaşamında ailecek iyi mutlu sağlıklı.güzel yıllar geçirmeni dilerim...
  • Teyfik5
    14 Şubat 2020 • 09:34
    Sevgili İhsan, sağlıklı uzun yıllar diliyorum. Bütün işler bir gün gelir biter.Onemli olan saglik ve mutluluk
  • MEHMETCANTRK
    14 Şubat 2020 • 10:04
    Kıymetli İhsan abiyi aile olarak önce insan sonra meslek erbabı olarak çok sevdik..meslek hayatındaki 45 yılın canlı tanığı ve müşterisiyiz...bu zaman diliminde hiçbir yanlışını görmedik..mesleği bıraksa bile alışveriş yapacak olsak İhsan abinin tavsiyesine göre yaparız..tüketici olarak demem şuki önce karakter sonra alışveriş..sevgiler kıymetli ağabeyim
  • MustafaEyvazolu
    14 Şubat 2020 • 12:18
    İhsan kardeşim hayırlısı olsun. Sana sağlıklı mutlu bir ömür dilerim.
  • etinUur
    15 Şubat 2020 • 01:13
    Emeklerin için sonsuz teşekkürler ihsan abi,artık dinlenme vaktidir,tadında bırakmak en güzeli olmalı,bundan sonraki yaşantında sağlık ve mutluluklar dilerim,selam ve sevgilerimle...
  • AbdullahZaim
    16 Şubat 2020 • 01:46
    Hayrola nerden çıktı emeklilik. Genç yaşta emeklimi olunur.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.