VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

"KARDA YÜRÜRKEN ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ"

8 Şubat 2020

....................................

Özel Çağsu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Operatör Doktor Bülent Ateş, kar yağışının ve buzlanmanın etkili olduğu kış aylarında düşmeye bağlı olarak yaşanabilecek sakatlanmalara ve yaralanmalara karşı vatandaşları uyardı. Ateş, “Elleriniz ceplerinizde yürümemeye ve çanta benzeri şeyler taşımamaya özen gösterin çünkü dengenizi sağlamak ve düşerken bedeninizi kollamanız gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Operatör Doktor Bülent Ateş Kar yağışının ve buzlanmanın etkili olduğu kış aylarında düşmeye bağlı olarak yaşanabilecek sakatlanmalara ve yaralanmalara karşı dikkatli olunmasını gerektiğini belirtirken kaygan zeminde ortopedik yaralanmalarda büyük artış yaşandığı uyarısında bulunarak, “Özellikle bugünlerde ortopedik polikliniğimiz ve acil servislerde çok sık yaralanma, kırık-çıkık vakalarıyla karşılaşıyoruz. Bunların bir kısmı ciddi kırıklar bir kısmı da yumuşak doku yaralanmaları oluyor. Örneğin basit bir kaymayla kuyruk sokumu kırığı bile olabiliyor. Menisküs zedelenmesi, kalça kırığı bacak kırığı ayak bileği kırığı, ön çapraz bağ zedelenmesi veya kopması düşmeler sonucu oluşabilen yaralanmalar. Karda düşme sonucu oluşabilecek yaralanma durumlarında sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır” dedi.

BUZLU VE KARLI ZEMİNDE NASIL YÜRÜMELİYİZ?

Bülent Ateş, “Öncelikle elleri cebe sokmamaya özen göstermek gerekiyor. Çünkü bu şekilde tutunma imkanınızı kaybedersiniz ve buna ek olarak dengenizi de sağlamakta zorlanırsınız.. Öte yandan elde torba ya da çanta gibi şeyler de taşımamak gerekiyor karda. Bu hem dengede durabilmek hem de düşerken bedeninizi kollamak için gerekli. Kullanılan ayakkabılar da altları kaymayanlardan olmalı. Tüm önlemlere rağmen düşerseniz, kontrolsüzce ayağa kalkmaya çalışmayın, yardım bekleyin, kol ve bacaklarınızı hareket ettirmeyi deneyin. Eğer vücudun üst kısmı yaralanmışsa, yavaşça yerden kalkın ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurun, bacak, kalça, diz gibi bölgelerde bir yaralanma söz konusu ise kesinlikle ayağa kalkmaya çalışmayın, sağlık ekiplerinden yardım isteyin. Özellikle bacak kırığı söz konusu ise üzerine basmamaya dikkat edin, düşme veya çarpma sonrasında hareketle artan ağrı, şekil bozukluğu, ödem ve kanama nedeniyle şişkinlik ve morarma olması halinde kırıktan şüphelenilmelidir, kolu ilgilendiren bir yaralanma ise yüzük, saat gibi eşyaları çıkarın. El bileği, ayak bileği, omuz çevresi kırığı varsa geçici tespitle acil servise başvurun, şişmeyi önlemek için cilde direkt temas etmeden buz uygulayın, özellikle kar yağışının ve buzlanmanın etkili olduğu günlerde yaşlıların mecbur olmadıkça sokağa çıkmamalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

KIRIK VEYA ÇATLAKSA NASIL ANLARIZ?

Ateş, “Düşme sonucu kırık ya da çatlak olmasını dışarıdan anlamak çok zordur. Ancak radyolojik tetkikle kesinleştirilebilir. Üstüne basıp yürüyebiliyorsanız çok ağrı yoksa burada önemli bir şey yoktur bakış açısı yanlıştır. Çünkü herkesin ağrı eşiği çok farklıdır. Bu algı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Eğer yüksek ve hızlı bir değişiklik yaşadıysanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna uğramalısınız. Özellikle yaşlılarda oluşan çatlaklar ilk röntgenlerde görülemeyebilir. On gün sonra çekilen röntgende kırık hattı netleşir. Bu durumda ancak tanı net olarak konulabilir” şeklinde konuştu.

  • "KARDA YÜRÜRKEN ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ"
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.