VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ESKİMEYEN MESLEK AŞKI…

5 Şubat 2020

.........................................................

ÖZEL HABER: Sevgi PİLGİ

Bolu’nun en eski ayakkabı tamircisi olan,  55  yıldır Kunduracılık işi yapan Kemal Şen, mesleğinin unutmaya yüz tuttuğunu belirterek, “Bu meslek bitiyor. Bu alanda yetişen kimse yok, yeni nesil çalışmıyor. Ben çocuklarımı bu alanda yetiştirmeye çalışıyorum. Bizim dışımızda bu işi yapan sadece birkaç arkadaşımız var. Bu iş artık fabrikalarda yapılıyor” dedi.

Bolu’da Yukarı Çarşı’da bulunan Şen Kundura’nın sahibi Kemal Şen, mesleğini bu günlere kadar nasıl getirdiğini anlattı.

Bolu’nun Yaka Musluklar Köyü’nde doğan 55 yıldır bu işi yapan Bolu’nun en eski ayakkabıcısı Kemal Şen, diğer esnafların da eskiden Yukarı Çarşı’da bulunduğunu belirterek, “Esnafları dağıttılar. Hepimiz burada birlikte çalışırdık. Sanayi Sitesi yapılınca esnaflar da dağıldı. Bu mesleği 1965’ten beri yapıyorum. Baba mesleği değil. 1974’te dükkan açtık. Şimdi gençlere bıraktık. Çocuklarım da olmasa bu meslek biticek. 3 oğlum da burada benimle çalışıyor. Bir de ayakkabı ustamız var” ifadelerine yer verdi.

“KİŞİYE ÖZEL AYAKKABI YAPIYORUZ”

4 erkek çocuk babası Kemal Şen, çocukları Hüseyin Şen, Cemalettin Şen yetiştirdiğini söyleyerek, “Bu meslek bitmek üzere. Eski işçilik yok. Sabah 8 buçuk 9 gibi dükkanı açıyoruz.  Buraya gelip temizliğimizi yapıp, tamirimizi yapıp sonrasında işimize başlarız. Siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Kalıplarımızı hazırlıyoruz, çekicimizi alıyoruz. İşleri sıraya koyup yapmaya başlarız. Bize sipariş gelir.  Ayağı bozuk, ayağı sakat insanlar, ayaklarında sıkıntı olan insanlar geliyor. Kimisinin ayağı eğri, kimisinin kısa. Ona göre ayakkabı yapıyoruz kendi ayaklarına göre sipariş istiyorlar. Yani kişiye özel ayakkabı yapıyoruz.  Bizim için müşteri memnuniyeti çok önemli. Biz de bundan mutlu oluyoruz. Çocukluğumuzdan çıkıp bu işe girdik. İlkokul zamanlarımızdan beri bu işi yapıyoruz. Bu zamana kadar devam ettirdik. Bu meslek dışında başka bir şey düşünmüyorum. Yine olsa yine bu mesleği seçerdim. İşimizi severek yapıyoruz. Bu işten veya müşterimden herhangi bir şikayetim yok. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“BU SANAT BİTMEK ÜZERE”

Kemal usta bu mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyerek, “Burası bizim ekmek teknemiz. Çok şükür aldığımız para bize yetiyor. Bizim yaptığımız iş, maddiyattan daha önemli. Bu meslek bitiyor. Yetişen kimse yok. Yeni nesil çalışmıyor. Bu sanat bitmek üzere. Ben çocuklarımı bu alanda yetiştirmeye çalışıyorum. Bizim dışımızda bu işi yapan birkaç arkadaşımız tek var. Bu iş artık fabrikalarda yapılıyor. Elbette ki elde yapılanların kalite farkı oluyor. Bizim yaptığımız iş daha emek isteyen bir iş. Farklı şehirlerden gelen müşterilerimiz de oluyor. Tüm bu süreçte eşim de bana yardım ediyor. İşin bir kısmını biliyor.  Eskiden onunla birlikte çalışırdık” ifadelerini kullandı.

  • ESKİMEYEN MESLEK AŞKI…
  • ESKİMEYEN MESLEK AŞKI…
  • ESKİMEYEN MESLEK AŞKI…
  • ESKİMEYEN MESLEK AŞKI…
  • ESKİMEYEN MESLEK AŞKI…
  • ESKİMEYEN MESLEK AŞKI…
  • ESKİMEYEN MESLEK AŞKI…
  • ESKİMEYEN MESLEK AŞKI…
1 yorum yapılmış
  • krolu
    5 Şubat 2020 • 04:21
    maşallah Allah uzun ömürler versin yılların eskitemediği Bolunun medarı iftiharı KEMAL usta
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.