VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

PATATES ÜRETİCİSİ İSYANDA

11 Ocak 2020

.............................

Türkiye’de patates üretiminin önde gelen illeri arasındaki Bolu’da 1.20 TL’ye satılan patatesin büyük kentlerde kilogram fiyatının 4 TL’den satılması çiftçileri isyan ettirdi. Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, “Üretim planlaması yapılmalı, ihracat imkanları artırılmalı, üreticilerimizin üzerindeki girdi yükü hafifletilmelidir.” dedi.

Tarlalarındaki ürünlerdeki girdi maliyetlerinin artmasıyla zarar eden üreticiler patatesin de düşük fiyatla satılmasına isyan etti. Bolu’da üretilen patatesin kilogram fiyatının 1.20 TL’den satıldığına dikkat çeken Fidan, “Büyük şehirlerde patatesin kilogram fiyatının 4 TL olduğunu görünce çiftçiliği, tarımı bırakma kararı almayı düşünmeye başlamıştır. Bu aradaki fiyat dengesizliğinin nasıl kaynaklandığı bir an önce tespit edilip gerekli önlemlerin alınması zorunludur. Patates üretiminde geçen yıl bir önceki yıla göre artış gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

"ÜRETİCİMİZİN ÜSTÜNDEKİ GİRDİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİDİR"

Irak'ın uyguladığı yüksek vergilerin patates ihracatını olumsuz etkilediğini dile getiren Fidan, şunları söyledi, “Üreticinin yaşadığı sorunların kalıcı çözümünün üretimde istikrarın sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Üretim planlaması yapılmalı, ihracat imkanları artırılmalı, üreticilerimizin üzerindeki girdi yükü hafifletilmelidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın girişimleriyle patateste fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve üreticilerin karşılaştıkları pazarlama sorununun bir nebze olsun çözülebilmesi bakımından iç talebin artırılmasının önemine dikkat çekildi. Yazıda, toplu gıda tüketiminin olduğu yatılı okullarda, kışlalarda, işyerlerinde yemekhanelerde çıkartılan yemek menülerinde patatese daha fazla yer verilmesinin büyük önem taşıdığı ifade edildi. Milli Savunma Bakanlığı talebimize olumlu geri dönüş yaparak, kuvvet komutanlıklarına yemek listelerinde patates tüketiminin artırılması yönünde teşvik edici talimat vermiştir." 

"ÇİFTÇİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kuru soğan ve patates üretiminde meydana gelen dalgalanma ve pazarlama sorunlarının üreticiden tüketiciye tüm tarafları etkilediğini söyleyen Fidan, “İki üründe ihracat ön izne bağlanmıştır. Hindistan'a ihracatı dikkate alındığında, arzda olası bir daralmanın yaşanmaması bakımından kuru soğan için bu karar alınmış olsa da patatesin listeye dahil edilmesi sıkıntıya yol açabilir. Ziraat Odaları olarak, iç tüketimi artırmaya yönelik çaba gösterirken kuru soğan ve patateste böyle bir karar uygulanırsa çiftçimiz tamamen zarar edecektir. Sonuç olarak; Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizle beraber Bolu Ziraat Odası olarak her zaman çiftçimizin yanında olduk ve yanında olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

5 yorum yapılmış
  • Ciftci
    11 Ocak 2020 • 10:54
    Ulusal marketlerde sıra ile değişik zamanlarda patatesin kilosu 1.69 dan satılmaktadır. Tarım kredi koop.leri niğde ve nevşehir illerinde kuruma borcu olan çiftçilerin patateslerini 1 tl civarında üreticiden alarak zincir marketlerin mal tedariklerini yapmakta ve elinde ciddi miktarda stok bulunduğu tahmin edilmektedir. Biraz daha konu ile ilgili bilgi sahibi olunması gerekmekte olduğunu düşünüyorum. Bolu da üretimi ve ticareti yapanlarla birliklte istişare yapmak daha fayda
  • Hakikikyl
    11 Ocak 2020 • 12:42
    Belki patates piyasasıda tane mısır gibi birilerinin elindedir üretici dostu başkan
  • Esnac
    11 Ocak 2020 • 14:52
    Çiftçi olarak üzerimizdeki en büyük maliyetlerden biri ilaç maliyetinin düşmesi için, ziraat odası satış mağazasının daha uygun fiyatlara ilaç satarak üreticiyi desteklemesini bekliyoruz inşallah...
  • YlmazKARABIYIK
    12 Ocak 2020 • 10:10
    Ben bolu merkez köylü birinden 2 liraya aldım kilosunu 250 kilo
  • Durduavuolu
    13 Ocak 2020 • 10:49
    Düzceden 45 km.Köylünün Evine Gittim Deposunda Tonlarca Vardı 2 liradan Verdi Yol Boylarındaki Satanlarda Aynı.AdapazarındaYolBoylarında 1.lira 1.25.tl AlmayanıDövüyor GeçenYılADPZ.ALDM.LEEEZZZZZEETLİ.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.