VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BÜYÜK BİR DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

7 Aralık 2019

............................

HABER- Utku Cihan

Bolu’da, dün gece 3.6 şiddetindeki deprem ve ardından yaşanan artçı depremler sonrasında Deprem Uzmanı  Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Bolu bulunduğu konum itibari ile meydana gelen depremlerin anında değerlendirilmesi gereken bir noktada. Geçtiğimiz senelerde meydana gelen büyük depremlerde merkez üssü Bolu olmayan depremlerden etkilenen fakat 1944’den bu yana enerji birikiminin olduğu bir şehir” ifadelerini kullandı.

Bolu’da dün gece meydana gelen 4 deprem sonrasında vatandaşların bir çoğu geceyi sokakta geçirirken bu depremler büyük bir depremin habercisi mi sorularını sormaya başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Deprem Uzmanı  Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bolu’da meydana gelen depremleri yakından takip ettiğini ifade ederek, “Bolu bulunduğu konum itibari ile meydana gelen depremlerin anında değerlendirilmesi gereken bir noktada. Geçtiğimiz senelerde meydana gelen büyük depremlerde merkez üssü Bolu olmayan depremlerden etkilenen fakat 1944’den bu yana enerji birikiminin olduğu bir şehir. Bu yönden takip edilmesi gereken bir şehir” dedi.

“ELMALIK BÖLGESİNE TİTİZ BİR TAKİP GEREKİYOR”

Bolu’yu yakından takip ettiğini ifade eden Prof. Dr. Şükrü Ersoy “Düzce’de meydana gelen 1999 depreminde kırık Tünel tarafında Elmalık mevkisinde bitiyor. Ben Elmalık’a gelerek yerinde incelemelerde de bulundum. Fakat kırık gözlemlemedim. Biliyorsunuz kırılan yer rahatlar ve enerji çıkar. Ben Elmalık tarafında kırık göremedim. Kırılmayan uç gerilim taşır. Bu bölgenin titizlik ile takibi de gerekiyor.

“DEPREM POTANSİYELİ OLAN BİR BÖLGE”

Bolu bulunduğu bölge itibari ile deprem kuşağında olması ile birlikte olan depremlerin kendisini de bazı dönemlerde tedirgin ettiğini ifade eden Ersoy ” Son zamanlarda Marmara’da yaşanan depremler sonrasında nasıl tedirgin olduysak Bolu’da da meydana gelen depremlerde de tedirginlik yaşıyoruz. 1944 depremi ile arasında boşluklar mevcut. Çünkü az önce belirttiğim gibi deprem potansiyeli olan bir bölge" dedi.

“BÜYÜK BİR DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?”

Prof. Dr. Şükrü Ersoy bölgede olan depremlerin büyük bir depremin habercisi olup olmadığı noktasında “Bu şu anda ne teknolojik ne de bilimsel anlamda cevap verebileceğimiz bir durum değil maalesef. Bolu Kuzey Anadolu Fay Hattında bulunan ve her zaman depreme hazırlıklı hem vatandaşlarımızın hemde İl yöneticilerinin hazırlıklı olması gereken bir şehir. Bunu asla panikletmek açısından söylemiyorum. Deprem bir doğal afet. Ne zaman olacağını bilemiyoruz. Zaten yapmamız Yapısal düzenlemeler gibi almamız gerekenler önlemleri almalıyız. Kriz yönetimini iyi yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

3 yorum yapılmış
  • Emre
    7 Aralık 2019 • 05:48
    Bunları söylemek için profesör olmaya gerek yok belli bişey zaten , biraz geliştirin kendinizi
  • Tarkstn
    7 Aralık 2019 • 09:39
    Bolu da çok acil 1999 öncesi binaların yüzde 100 ü tehlikede buradan yetkilileri uyarıyorum belediye kamu sivil toplum ve valilik geniş caplı ortak bir acil plan hazırlanmalı deyerli bolulular son pişmanlık fayda etmez 99 öncesi binalar 10binlerce sallandı yüzde 100 ü hasarlı arkadaşlar bu işe bir cözüm yolu bulunmalı yoksa büyük tehlike altındayız yetkililer uyanın diyorum.
  • ppolat
    7 Aralık 2019 • 11:54
    Hoca bak Gerede depreminin peryodu 150 yıl.Yani 2090 yılında kırılacak ve atımı 3.5 metre.Kuzey Anadolu fayı saint andreas diye adlandırılır.hepten bizi cahil yapmayın.Fayların en büyüğü Karacasudan geçiyor.Hoca elmalıkta inceleme yapmış. E 5 yolu kıyısı kolay iş.Muamma, belirsizlik eşittir deprem profesörü.Yetti artık.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.