VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BEL AĞRISI ÇEKENLER DİKKAT !

27 Kasım 2019

..........................................

Öğr. Gör. Reşat Coşkun, Türkiye’de yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80’inin yaşamlarının belli bir döneminde bel ağrısı yaşadığını, bel ağrılarının temel sebeplerinden biri olan bel fıtığının, farklı tedavi yöntemleri ve egzersizlerle tedavi edilebildiği gibi, erken önlem alınarak da engellenebildiğini söyledi.

30 ile 50 yaş arasında sıklıkla görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan disklerin fıtıklaşarak sinirlere baskı yapması sonucu oluşuyor. Bel fıtığında yüzde 75 oranında genetik faktörler etkili olurken yüzde 25 ise duruş bozukluğu, aşırı kilo, ağır yük kaldırma, sigara kullanımı, stres, yanlış egzersiz ve az su tüketiminden kaynaklanıyor. İstanbul Arel Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Reşat Coşkun, bel fıtığıyla mücadele konusunda önerilerde bulundu.

“Yarım saatten fazla oturmayın, stresten uzak durun”

Bel fıtığı hastaları için önerilerde bulunan Öğr. Gör. Reşat Coşkun, “Hastaların hiçbir zaman vücut ağırlıklarının yüzde 15'inden fazla ağırlık kaldırmamaları ve ağırlık kaldıracakları zaman kaldırılacak cismi vücuda yakın pozisyonda tutmalarını öneriyorum. Bel fıtığı hastalarının sağlıkları için yarım saatten fazla sabit oturmamaları ve mutlaka stresten uzak durmaları gerekiyor” dedi.

“Bel fıtığı riskini azaltmak için duruş şeklinizi düzeltin"

Bel fıtığının oluşumuyla ilgili detayları aktaran Reşat Coşkun, “İnsan vücudunda boyun kısmından başlayarak kuyruk sokumuna kadar uzanan ve omuriliğin de içinden geçtiği 31 adet omur bulunuyor. Bu omur kemiklerin arasında ise hareketi kolaylaştıran, omurganın dayanıklı olmasını sağlayan ve darbeleri önleyen diskler bulunmaktadır. Diskler içten dışarı doğru katmanlar oluşturacak şekilde iki kısımdan meydana gelir. Dıştaki koruyucu katman özelliğini kaybedince ya da bir travma ile zarar görünce içte bulunan yumuşak katman dışarıya doğru taşmaya başlar. Bu dışarıya doğru taşan yani fıtıklaşan kısım omurilik kanalındaki sinirlere temas eder ve sinirleri sıkıştırır. Bel fıtığı riskini azaltmak için mutlaka kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve doğru bir duruş şekline kavuşmak için egzersizler yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.