VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BAŞKAN ÖZCAN'DAN DEPREM AÇIKLAMASI

30 Eylül 2019

...................................

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İstanbul’da yaşanan deprem sonrası Bolu'da alınan önlemlerle ilgili yaptığı açıklamada, “O süreçte neler yaşandığını benim hala hafızamda taptaze duruyor. Benim dönemimde depreme dayanıklı olmayan binalar yapılmayacak” dedi.

Başkan Özcan, kendisinin döneminde depreme dayanıklı olmayan binaların yapılmayacağını söyleyerek, “Maalesef depremden gerekli dersi almadığımızı toplum olarak ben de görüyor ve eleştiriyorum. TBMM’de görev yaptığım 8 yıl boyunca özellikle 12 Kasım günü depremine atfen, depremi unutmaya başladığımızı ve depreme karşı gerekli önlemleri almadığımızı ifade ettim. Tabi aradan geçen 20 yılda toplum bunu unutmuş. İstanbul’da yaşanan deprem, bize o eski korkularımızı yeniden hatırlattı. Şunu özellikle söylüyorum deprem konusun çok hassasım. Ben depremi yaşadım. O süreçte belediye meclisi üyesiydim. O süreçte neler yaşandığını benim hala hafızamda taptaze duruyor. Benim dönemimde depreme dayanıklı olmayan binalar yapılmayacak” dedi.

“BU KORKUYU YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İmar Barışı hakkında da konuşan Başkan Özcan, çıkarılan bu yasa yüzünden korkunun yaşanmaya devam edeceğini ifade ederek, “İkinci bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Depremi unuttuk derken, son çıkan imar barışı yasası hakkında da bir şeyler söylemek istiyorum. O yasa tüm belediyelerin elini kolunu bağladı. Burada her önüne gelen belli bir para yatırarak yapı kayıt belgesi aldı. Bu belge alınırken sorulan soru şuydu ‘Herhangi bir sebepten bu bina yıkılırsa sorumlusu kim olacak?’ cevabı da ‘Sorumlusu vatandaş olacak’ olmuştu. İşte burada depremle ilgili en büyük sıkıntı apar topar, sonuçları düşünmeden ve sadece para elde etmek için çıkartılan imar barışı yasası. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Zaten toplanma alanları kağıt üzerinde belirlenmiş. AFAD belirliyor biliyorsunuz. Toplanma alanı olarak belirlenen yerler var. Ancak toplanma alanı belirleyerek depreme karşı önlem almış olmuyoruz. Önemli olan depremden, vatandaşın sağ çıkabileceği binaların yapılabilmesi. Dediğim gibi imar barışı yasası yürürlükte olduğu sürece bu korkuyu yaşamaya devam edeceğiz. Bolu’da son yıllarda yapılan binalarda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Tabi depremi yaşamış çok bina var. Binaların yüzde 43’ü hasar almıştı. Orta ve az hasarlı olan binalar güçlendirildi. Buna eski Adliye binası da dahil. Adliye binası ile ilgili Kültür Bakanlığı ile bir müze haline getirilmesi için görüşüyoruz. Oradaki yetkililer bize dedi ki, 99 depremi sonrası binanın güçlendirilmesi hatalı yapılmış. Diğer binaların da güçlendirilmesinin ne kadar sağlıklı yapıldığını düşünmek lazım” şeklinde konuştu.

“RAPOR ORTADA YOK”

Başkan Özcan son olarak Yüksel Ceylan döneminde İstanbul Üniversitesi tarafından hazırlana raporun şu an ortada olmadığını söyleyerek, “Sayın Yüksel Ceylan döneminde İstanbul Üniversitesi’ne bir rapor hazırlatılmıştı. Yüksel Ceylan’a getirilen rapor daha sonra da Alaaddin Yılmaz’a teslim edilmişti. Üzülerek söylüyorum bu rapor ortada yok. Belediyenin arşivinde de yok. O rapor elimizde olmadığı için Bolu’da eskiden kalan binaların ne kadar sağlıklı olup olmadığı konusunda bilgili değiliz” dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.