VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

MÜFTÜDEN ÇOCUK UYARISI

11 Ağustos 2019

....................

Haber: Aslı Akış -Bolu Gazeteciler Cemiyeti Bayram Gazetesi
Bolu İl Müftüsü Orhan Genç, "Kurban kesilirken küçük çocukların izlettirilmesi uygun değildir. Ancak kesilmiş kurbanın eti ayıklanırken, pişirilmek üzere ayrıştırılırken görmelerinde bir sakınca yoktur. Kurban ibadetinin evde hissettirilmesi uygun olur" dedi.

Kesilen kurban etinin üçe bölünmesi gerektiğini ifade eden Bolu İl Müftüsü Orhan Genç, "Hz. Peygamber (s.a.v.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir. Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur" diye konuştu.

"BORÇ PARAYLA VE TAKSİTLE KURBAN CAİZDİR"
Borç parayla kurban kesilebileceğini ifade eden Genç, "Kurban, Allah’a yakınlaşma niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Borç para ile başka şeyler almak caiz olduğuna göre kurban almak da caizdir. Kurbanın peşin alınma zorunluluğu yoktur. Taksitle alışveriş caiz olduğuna göre kurbanı da taksitle almak caizdir. Taksit, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir. Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur" ifadelerini kullandı.

KURBAN KESİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kurban kesilirken dikkat edilmesi gereken hususlara da değilen Orhan Genç, "Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir" dedi.

"İZLETİLMESİ UYGUN DEĞİL"

Kurban kesilirken küçük çocukların izlettirilmesi zaman zaman kamuoyunda tepkilere neden olurken, Müftü Genç, "Küçük çocukların kurban kesim anını görmesi uygun değildir. Ancak kesilmiş kurbanın eti ayıklanırken, pişirilmek üzere ayrıştırılırken görmelerinde bir sakınca yoktur. Kurban ibadetinin evde hissettirilmesi uygun olur. Çocukların kurban ibaderinin maneviyatını küçük yaşlarda almaları gerekiyor" sözlerini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.