VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BAİBÜ ÖĞRENCİLERİNİN MUHTEŞEM BAŞARISI

22 Mayıs 2019

....................

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından bitirme tezi olarak tasarlanan ve yazılımı gerçekleştirilen "Çolak" isimli robotik kol, satrançta rakip tanımıyor.

Mühendislik fakültesi son sınıf öğrencileri, bitirme projesi kapsamında yaklaşık 4 aylık bir çalışmanın ardından yapılan, yazılımı ve tasarımı kendilerine ait satranç oynayan "Çolak" isminde robot yaptı. Çolak ile satranç oynamak için gelenler, rakibine, hamleleri karşısında hayran kalıyor.

YÜZ İFADESİNİ TARAYARAK HAMLE YAPIYOR
Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Şafak Kayıkçı, öğrencilerin bitirme projesi kapsamında 'Yüz ifadesini tarayarak satranç oynayan robot' yaptıklarını belirterek, "Robot, yüz ve hareket tanıma algılarıyla karşısında bir insan varmış gibi satranç oynayıp karşılık verebiliyor" diye konuştu.
Robot kolun özelliğinin yüz tanımada kişinin üzgün, mutlu ya da doğal hallerini alarak ona göre karşı atak belirlediğini ifade eden Kayıkçı, bu şekilde robotun oyun seviyesini kendisinin ayarladığını, henüz robotu yenenin çıkmadığını, oldukça zorlu bir robot olduğunu dile getirdi.
Kayıkçı, robotun birkaç tane açık kaynakların birleştirilmesiyle oluşturulduğunu, yüz ve hareket algılama yazılımlarını kendilerinin yazdığını, çeşitli yarışmalara girdiklerini ve derece aldıklarını, yaptıkları projenin öncü olduğunu söyledi.

TÜBİTAK YARIŞMASINA KATILACAKLAR

Türkiye genelinde TÜBİTAK tarafından ay sonunda düzenlenecek yarışmaya katılacaklarını aktaran Kayıkçı, daha sonra da eylül ayında bir başka yarışmaya katılacaklarını, buralarda ödül hedeflediklerini dile getirdi.
Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisi ve projenin takım kaptanı Fatih Tıngır ise proje çalışmasına dönem başında başladıklarını ve yaklaşık bir ay önce tamamlandığını belirterek, "Projenin ufak birkaç eksiği vardı onu da hallettik. Arkadaşlarla birlikte robotun adını 'Çolak' koyduk. Şu an için Çolak'ın bir sıkıntısı yok." dedi.

 

  • BAİBÜ ÖĞRENCİLERİNİN MUHTEŞEM BAŞARISI
  • BAİBÜ ÖĞRENCİLERİNİN MUHTEŞEM BAŞARISI
1 yorum yapılmış
  • Yinegldm
    22 Mayıs 2019 • 06:31
    ODTÜ olmaması gayet doğal ki yıllar önce yapabildikleri şeyleri niye şimdi yeniden yapsın adamlar.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
  • BOLU'DA BUGÜN VEFAT EDENLER 29 MART
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.