VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

İŞTE O MEŞHUR TÜNEL TÜPLERİ

3 Haziran 2018

...................

Bolu Dağı Geçişi otoyol projesi kapsamında yapımı devam ederken 12 Kasım 1999 depreminde hasar gören, 300 metresi betonlanmış 700 metrelik 2 tünel tüpü, 19 yıldan bu yana atıl duruyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 2002 yılında AK Parti İl Başkanı olduğu dönemde ilk kez atıl haldeki tüplerin patates deposu olarak kullanılabileceğini söylemişti. Bu söylem yanlış anlaşılarak, mevcut olarak kullanılan Bolu Dağı Tüneli için söylendiği sanılmış ve AK Parti öncesi hükümet yetkilileri tarafından dile getirildiği düşünülmüştü. Yılmazın bahsettiği tüpler işte bu tüplerdi.

Bolu Dağı Tüneli'nde ilk kazma 1993 yılında vuruldu. 12 Kasım 1999'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki Kaynaşlı depreminde tünelin Elmalık mevkiinde açılan 700 metrelik bölümünde hasar oluştu. 300 metrelik bölümü betonlanan tünelin 400 metresinden itibaren göçükler meydana geldi. Bunun üzerine 700 metrelik 2 tüpte çalışmalar durdu. Terk edilen tünel tüplerinin 2 kilometre doğusunda belirlenen yeni güzergahta tünel açılarak Ocak 2007'de hizmete girdi.

ATIL TÜNEL, MEVCUT TÜNEL SANILMIŞTI

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 2002 yılında AK Parti İl Başkanı olduğu dönemde ilk kez atıl haldeki tüplerin patates deposu olarak kullanılabileceğini söylemişti. Bu söylem yanlış anlaşılarak, mevcut olarak kullanılan Bolu Dağı Tüneli için söylendiği sanılmış ve AK Parti öncesi hükümet yetkilileri tarafından dile getirildiği düşünülmüştü. Kamuoyunda da 'Bitmeyen Bolu Dağı Tüneli'ni patates deposu yapmayı önerdiler' şeklinde yansımaları olmuştu. Ancak, öneri, atıl halde bırakılan tüpler için Alaaddin Yılmaz tarafından ortaya atılmıştı.

BAŞKAN SOĞUK HAVA DEPOSU TEKLİFİNİ YENİLEDİ

Birçok tartışmalara ve yanlış anlaşılmalara yol açan Bolu Dağı Tüneli'nin terk edilen ve ağızları demir kafeslerle kapatılan Elmalık tüpleri, 19 yıldır atıl halde duruyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, atıl haldeki tünellerin doğal klima özelliği taşıdığını ve boş kalacağına soğuk hava deposu olarak kullanılması gerektiği önerisini yeniledi. Başkan Yılmaz şöyle konuştu:

"Depremden sonra 700'er metrelik 2 tane tüp şu anda boşta. Bu boşta kalan tüpler şu anda bir işe yaramıyor. Biz Karayolları ile yaptığımız görüşmelerde bunların Bolu Belediyesi'ne verilmesini talep ettik. Buraları değerlendirmek zorundayız. Buralar ne amaçla değerlendirilir diye baktığımızda burası doğal klimalı bir sistem. Bir soğuk hava deposu olarak +4 dereceye indirilmesi kolay. Genişliği itibariyle burası bir soğuk hava deposu olarak kullanılabilecek bir alan. Bu amaçla değerlendirilebilir. Bolu'da örneğin patates üretiliyor, patates deposu olabilir. Üretilen başka ürünler de kullanılabilir. Çok uzun zaman oldu depremden bu yana geçen sürede atıl vaziyette duruyor. Şu anda Karayolları'nın burayı belediyeye vermesi prosedür itibariyle bazı sıkıntılar yaşıyor. Bir de Bolu Dağı Tüneli çok medyatik olduğu için bazı yanlış anlaşılmalara yol açar diye endişe var."

MANTAR ÜRETİM ALANI DA OLABİLİR

Başkan Alaaddin Yılmaz, tünellerin rutubetli olması sebebiyle mantar üretim alanı olarak da kullanılabileceğini ifade ederek, "Aynı yerde ne yapılabilir diye baktığımızda burasının rutubetli bir ortam olması nedeniyle mantar üretimi anlamında da önemli bir yer olabilir. Türkiye mantar üretiminde de çok ciddi çalışmalar üretebilen bir yer. Başka şeyler de olabilir. Önemli olan o boş ve atıl olan tüpler boş ve atıl olarak kalmasın" diye konuştu.

1 yorum yapılmış
  • Ragp
    3 Haziran 2018 • 09:32
    İçinden yaz kış su akmakta patatese uygun olmayabilir mantar olur gibi suyun devamlı tahliye edilmesi gerekebilir.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.