VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ORUÇ TUTACAKLARA ÖNEMLİ UYARILAR

15 Mayıs 2018

.....................

Bolu'nun başarılı diyetisyeni Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan, Ramazan ayında kilo artışını engelleyecek beslenme şekilleri ve nelere dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Türkcan, sahura mutlaka kalkılması, bol su tüketilmesi,  az yemek yenilmesi ve fiziksel aktiviteye zaman ayrılması konusunda uyarılarında bulundu.

Özel klinikte hizmet veren Tuğba Yüzüak Türkcan, ramazan ayında oruç tutma sürelerinin uzun olduğunu vurgulayarak, “Ramazanda beslenme bizim için çok önemli bir konu. Çünkü çok uzun süreli açlıklar söz konusu. Neredeyse 16-17 saat açlık süreleri var. Bu da metabolizma açısından ciddi anlamda uzun bir süre anlamına geliyor çünkü metabolizmalar ciddi boyutta yavaşlıyor. Bunları engelleyebilmemiz için ramazandaki beslenmenin biraz daha özverili ve dikkatli olması lazım. Ne açıdan dikkat etmemiz gerekiyor? Öncelikle altın kuralımız, sahur programının mutlaka olması gerekiyor. Geceden yiyip yetmek ve o şekilde tutmak uzun süreyi biraz daha fazla uzamasına yol açıyor ve metabolizmanın daha da yavaşlamasına yol açıyor. O yüzden mutlaka sahur menüsünün olması gerekiyor danışanlarımızın özellikle sahur programlarını yapmalarını istiyoruz” diye konuştu.

SAHURDA NELER TÜKETİLMELİ?

“Sahurda daha lif içeriği yoğun biraz daha tok tutucu ve protein içeriği yoğun besinler tercih edilmelidir. Bunlara örnek, esmer ekmek, peynir, ceviz, yumurta özellikle proteini yoğun olan besinler. Süt ve süt ürünlerine mutlaka yer verilmesi lazım. Gün içerisinde de şekerimizi dengelemesi açısından mutlaka bir porsiyon meyve yenilmesi gerekiyor. Biz danışanlarımızın ramazan listelerini oluştururken bunlara çok dikkat etmeye çalıştık. Ve tabi ki su tüketimi bizim için çok önemli. Mutlaka gün içerisinde almamız gereken 2-2,5 litre kadar bir sudan bahsediyoruz. Bu da tabi zaman dilimi açısından kısıtlı olduğu için sahur ve iftar olarak iyi bir şekilde birleştirmeleri gerekiyor ve dengeli tüketmeleri gerekiyor. Bu yüzden yaklaşık 1 litreye yakın sahur programında bir su tüketimi olması lazım.”

“ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİ AZALTILMALI”

“Bununla birlikte ramazanda özellikle kafein içeriği yüksek siyah çay kahve tüketiminin biraz azaltılmasını istiyoruz. Su kaybına yol açtıkları, su tüketimini azalttıkları için mümkün mertebe çay kahve tüketiminin biraz azaltılmasını istiyoruz. Daha çok bitki çaylarına yer verilmeli.  Yeşil çay, beyaz çay gibi metabolizmayı birazcık hızlandırıcı çaylara yer verilmeli. Ananas gibi yağ yakımını hızlandıracak meyvelerden menünüzün içerisinde sahur programınızda yer verirseniz metabolizmanın aktifleşmesini sağlar.”

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.