VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI

15 Nisan 2018

........................................

Bilim Koleji’nde 6’ncı sınıf öğrencisi Efe Metehan Yavuz, satrançta Türkiye ve Dünyada elde ettiği başarılarla Bolu’nun gururu oldu. Yavuz’un küçük yaşına rağmen kazandığı madalya ve kupalar yüzleri buldu.

Bilim Koleji’nde 12 yaşındaki 6’ncı sınıf öğrencisi olan Efe Metehan Yavuz, 3.5 yaşında satranç ile tanıştı. Satrancı babası ağabeyine, ağabeyi de Efe Metehan’a öğretti. Efe Metehan, zamanla kendisini büyük çapta geliştirerek, kendisine satrancı öğreten ağabeyi ve babasını yenmeye başladı. Ulusal ve Uluslararası turnuvalarda birçok başarı elde eden Efe Metehan’ın kazandığı madalyalar ve kupaların sayısı yüzleri buldu. Efe Metehan’la satrançla nasıl tanıştığını, hedeflerini, başarılarını ve satrancın günlük hayatına etkilerini konuştuk.

SATRANÇ MATEMATİĞİMİ GELİŞTİRDİ

Efe Metehan Yavuz, eğitimini tamamladıktan sonra meslek hedefinin mühendis olmak olduğunu söyleyerek, satrancın matematiğini ve diğer derslerini büyük ölçüde geliştirdiğini söyledi. Satranç oynamayı çok sevdiğini anlatan genç usta, “Satranç oynamayı çok seviyorum. Çok güzel bir spor herkese tavsiye ediyorum. Zevkle yapıyorum. Bir kere bir turnuvada 5 buçuk-6 saat civarında sürmüştü bir maçım. En sona ben kalmıştım. Antalya’da düzenlenen turnuvada Türkiye Şampiyonu oldum. Sırbistan ve Konya’da düzenlenen şampiyonalarda Avrupa üçüncüsü oldum. 4 kere milli takıma girdim. İlk 10’a girdim. Bu oyun derslerimi olumlu etkiliyor. Derslerimde gayet başarılıyım. Satranç oyunu matematiğimi çok geliştiriyor. Matematikte iyi olduğumu düşünüyorum.” dedi.

EN BÜYÜK HEDEFİ ‘GRAND MASTER’ OLMAK

Satrançta en büyük hedefinin Grand Master yani ‘Büyük Usta’ olmak olduğunu anlatan Yavuz, “Satranç konusunda en büyük hedefim; ‘Grand Master’ denilen bir norm var. Grand Master, Büyük Usta demek. Hedefim ona ulaşmak. Ben şu anda Junior Master normundayım. O da Çocuk Usta anlamına geliyor. İleride inşallah Grand Master olacağım. En büyük destekçim hocalarım, babam, annem, ağabeyim ve dedem. Onlar bana çok yardımcı oluyorlar satranç konusunda. Maddi ve moral olarak yardım ediyorlar. Babam ve annem turnuvalarda hep yanımda oluyor. 2 kez yurtdışı turnuvalarına katıldı. Birinde Romanya’ya gittim. Diğerinde Sırbistan’a gittim. Gidiş gelişlerimde masrafları ailem karşılıyor. Ama normalde Türkiye’de ilk 3’e girildiği zaman Türkiye Satranç Federasyonu masrafları karşılıyor. Yalnızca sporcunun masrafını karşılıyor. Yanımda gelen ailem kendi imkanlarıyla geliyor.” şeklinde konuştu.

ZEKAYI GELİŞTİYOR

Satrancın her konuda işe yaradığını vurgulayan Efe Metehan Yavuz, “Arkadaşlarımı geliştiriyorum bu oyunda. Bolu’da okullar arası turnuvalara katılıyoruz. Arkadaşlarımı seviyorum, onlara da destek oluyorum. Satranç dışında futbolla ilgileniyorum. Babam futbol antrenörü o yüzden futbola da ilgim var. Fena oynamıyorum. Ben satranca herkesin başlamasını tavsiye ediyorum. Çünkü beyni ve zekayı geliştiriyor. Her konuda satranç çok işe yarıyor.” ifadelerini kullandı.

İDOLÜ AZERİ SATRANÇ USTASI

İdolünün 29 yaşındaki Azerbaycan uyruklu satranç ustası Rauf Mamedov olduğunu söyleyen genç satranççı, “Rauf Mamedov dünyada 39’uncu sıradadır. Tam benim tarzımda atakçı oynuyor. Güzel oyunları var bayağı büyük ustaların kategorisinde. Hem de çok tecrübeli birisi. Hem hocalığı hem de oyunculuğu yapabiliyor. Bu çok büyük bir başarı. Dünya çapında satranç turnuvalarını internet üzerinden takip ediyorum. Bununla ilgili siteler var. Oradan sürekli takip ediyorum.” dedi.

  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
  • BOLU’NUN GURURU KÜÇÜK SATRANÇ USTASI
2 yorum yapılmış
  • Simge
    15 Nisan 2018 • 05:53
    tebrik ederim başarılar in daim olsun
  • ArifeDemirtaAydin
    16 Nisan 2018 • 22:56
    Metehan tebrik ediyorum..çok güzel bir spor..oğlumda oynuyor.Aytaç Aydın 11 yaş.. bizde sürekli turnuvalardayız.basarilarinin devamını diliyorum..yolun açık olsun Metehan..
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.