VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ALKOL ORANLARINDAKİ ÇELİŞKİ BERAAT ETTİRDİ

24 Şubat 2018

.....................................

Bolu'da, polisin yaptığı alkol testinde 117 promil alkollü çıkan, 2 saat sonra hastanedeki kan tahlilinde ise 8.53 promil alkollü olduğu tespit edilen sürücü Murat Y., 'Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak” suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davadan alkol oranları arasında çelişki olduğu gerekçesiyle beraat etti.

Geçen yıl Eylül ayında polis tarafından yapılan yol uygulamasında bilgisayar programcılığı yapan Murat Y.'nin kullandığı otomobil durduruldu. Polisin Murat Y.'ye üflettiği alkolmetrede 117 promil alkollü olduğu tespit edildi. Sürücünün ehliyetine el konulup alkollü araç kullandığı gerekçesiyle 876 TL para cezası kesildi. Murat Y. karakolda verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldıktan sonra kan testiyle alkol oranı ölçümü yaptırmak için hastaneye gitti. Murat Y.'nin alkolmetreye üfledikten yaklaşık 2 saat sonra yaptırdığı testi sonucunda kanındaki alkol oranı 8.53 promil olarak ölçüldü.

Cumhuriyet Savcılığı tarafından alkolmetreye ilk üflendiği zaman ölçülen 117 promil alkol oranı üzerinden iddianame hazırlandı. İddianamede, Murat Y.'nin 100 promilden yüksek olarak saptanan alkol düzeyinin güvenli sürüş yeteneğini kaybettirdiği anlaşıldığı gerekçesiyle 'Trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılması talep edildi. Dava, Bolu 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Murat Y.'nin avukatı Ahmet Fırat Burkucu, mahkemeye alkolmetreye üfledikten 2 saat sonra hastanede kan tahlili ile 8.53 promil alkol oranını da sundu.

RAPORLARIN ÇELİŞKİLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Yaklaşık 5 ay süren yargı sürecinin ardından mahkeme, Murat Y.'nin polis tarafından yapılan ölçümde 117 promil alkollü olması ve bu ölçümden yaklaşık 2 saat sonra kan tahlili yoluyla yapılan alkol kontrolünde 8.53 promil alkollü olmasının çelişkili olduğuna kanaat getirdi. Mahkeme, ayrıca kandaki alkol oranının tıbben her saat 15 promil oranında azaldığına dikkat çekerek, sanığın alkolmetreye ilk üflediği zaman yasaya göre suç teşkil etmeyen 45-46 promil alkollü olduğu sonucuna vardı. Murat Y.'nin polis tarafından yapılan alkol kontrolü ve hastanedeki alkol kontrolü arasındaki oranlarda çelişki olduğu gerekçesiyle beraatine karar verildi.

Murat Y., kararın ardından kanında çıkan alkol oranın yasal sınırın altında olduğu gerekçesiyle el konulan ehliyetini geri almak ve para cezasının iptali için de başvuru yaptı.

“CİHAZLAR HATALI TESPİTLER YAPABİLİYOR”

Murat Y.'nin avukatı Ahmet Fırat Burkucu, çelişkinin alkolmetrenin yanlış ölçümünden kaynaklanmış olabileceğini ifade ederek, Bu çelişki alkolmetrede arıza olabileceğinden bahisle olmuş olabilir. Genellikle polisin, alkolmetresinde hata olabiliyor. Çünkü kalibrasyon oranlarının yapılmadığı ya da daha önce alkollü birinin üflediği alkolmetrelerde teknik olarak sıfırlanma olmadığı için cihazlar hatalı tespitler yapabiliyor. Bu durumlarda kan testi karar verme aşamasında daha önemlidir. Çünkü kan testinde hata payı daha az olabiliyor ve kan testiyle daha kesin sonuçlara varılıyor dedi.

3 yorum yapılmış
  • emre
    24 Şubat 2018 • 22:52
    alkollü oldugu kesin illa birine çarpması mi lazim avukat bey...uc kurus icin savundugun adam yarin gelir sana ailene çarparsa o zaman anlarsin hanyayi konyayi....!!!
  • Emreyecevap
    25 Şubat 2018 • 21:27
    Aynen kardeşim o kadar güzel açıklamışsın ki başka lafa gerek kalmamış sanki karabiber tartıyorlar Yok şu yok bu diye adam alkollü işte
  • vatandas
    26 Şubat 2018 • 03:37
    Şüpheden sanık yararlanır. Av. E.Ö
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.