VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

TÜKETİCİ İTİRAZLARINDA ÜST LİMİT 6 BİN LİRAYA ÇIKTI

20 Aralık 2017

....................................

Tüketicilerin hak arama yollarını kolaylaştırmak, satıcı ve sağlayıcı arasındaki uyuşmazlıkların daha basit, hızlı, masrafsız çözümlenmesini sağlamak ve yargının yükünü azaltmak amacıyla 81 ilde ve 919 ilçede binin üzerinde kurulu bulunan Tüketici Hakem Heyetlerinde  bir dizi değişiklik yapıldı. 

Konuyla ilgili olarak Bolu Ticaret İl Müdürü,  İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Ersin TERZİ, yaptığı yazılı açıklamada, “Yeni Yönetmelik ve Kanun değişikliği ile birlikte Tüketici Şikayetlerinin, Tüketici Hakem Heyetine şahsen veya avukat aracılığıyla; elden ve posta yoluyla yapılırken artık elektronik ortamda e-Devlet kapısı ve tuketicisikayet.gtb.gov.tr adresinden  (TÜBİS)  ile de  yapılacağı düzenlenmiştir.

        Yeni düzenleme ile beraber değeri 4 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine, 6 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 4 bin-6 bin lira olan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru zorunlu olacak. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılamayacak.

         Ayrıca, Tüketicinin taraf olduğu uyuşmazlıklarda İcra ve İflas Kanunu'nun uygulanamayacağı şeklindeki değerlendirmelerin ortadan kaldırılmasına yönelik değişiklikle; icra iş ve işlemlerine ilişkin hususlarda tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu aranmaksızın İcra ve İflas Kanunu hükümleri uygulanabilecek.

       Elektronik ortamda e-Devletten başvuru yapan ve güvenli elektronik imzası veya mobil imzası olmayan tüketicilerin, ıslak imzalı başvuru formunu varsa ekinde bilgi ve belgelerle birlikte 15 gün içerisinde ilgili tüketici hakem heyetine iletme yükümlülüğü kaldırılmıştır. Yönetmelikteki değişiklikle,  e-Devlet kapısı üzerinden TÜBİS’e başvuru yapılması ile başvuru işlemleri tamamlanmış olacaktır. Aynı zamanda e-Devlet kapısından gelen başvuruların güvenli elektronik ya da mobil imza ile imzalanmasına gerek kalmayacaktır. Bu şekilde bürokrasinin azaltılmasına ve tüketicinin kolayca başvuru yapabilmesine imkân tanınmıştır.

İNCELEME SÜERCİ HIZLANDIRILDI

Tüketici Hakem Heyetlerinin esas olarak 6 ay içinde karar vermesi gerekiyor.  Bunun yanında söz konusu inceleme sürecinin daha da kısaltılabilmesi amacıyla bilirkişi incelemesine ilişkin işlemler Tüketici Hakem Heyeti Başkanının yetkileri arasına dâhil edildi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.