VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

KADINLAR HAKLARINI İSTİYOR

5 Aralık 2017

........................

Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Fatma Kubilay, “Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması, siyasette eşit oranda temsil edilememesi, her şeyden önce bir demokrasi sorunudur. Mecliste de eşit sayıda yer almak istiyoruz. Siyasi partilere sesleniyoruz. Daha çok kadın vekiller, daha çok kadın belediye başkanları çıkararak ülkemizin yönetiminde yer almak istiyoruz” dedi.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümü nedeniyle yazılı olarak bir açıklama yayımlayan Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Fatma Kubilay, “2015 yılı seçimlerinde kadın milletvekili oranı %14,9’da kalmıştır. Bu durum ise kadın hakları ve siyasi temsilde kadınlara tanınan fırsat eşitliği anlamında yasalarla tanınan hakların üzerinden 83 yıl geçmesine rağmen yerimizde saydığımızın en açık göstergesidir” dedi.

“1935’DE 18 KADIN PARLAMENTOYA GİRMİŞTİ”

Türk kadınının seçilme hakkı bakımından 1935 seçimlerinde Dünyada ikinci ülke olduğunu söyleyen Kubilay, “5 Aralık 1934 tarihinde anayasamızda ve seçim kanununda yapılan değişikliklerle, kadınlarımız seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır. Türkiye Cumhuriyeti  dünyaya öncelik edecek bir karara imza atmıştır. 1935 seçimlerinde ilk kez 18 kadın parlamentoya girmiş ve kadınların temsil oranı %4,5’dur. Buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti kadınların temsil oranı ile dünyada ikinci sırada yerini almıştır. Ancak birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye’de kadınlara millet vekilli seçme ve seçilme hakkı tanınmasına rağmen geçen süre içinde bir arpa boyu yol alınamamış, 2015 yılı seçimlerinde de kadın millet vekili oranı %14,9’da kalmıştır. Bu durum ise kadın hakları ve siyasi temsilde kadınlara tanınan fırsat eşitliği anlamında yasalarla tanınan hakların üzerinden 83 yıl geçmesine rağmen yerimizde saydığımızın en açık göstergesidir” ifadelerine yer verdi.

“KADINLAR FİİLİ OLARAK EŞİT YURTTAŞ DEĞİL”

Kadının insan hakları sorunlarının da giderek arttığını dile getiren Avukat Kubilay, “Kadın nüfusunun, toplam nüfusun nerede ise yarısını oluşturduğu ülkemizde, kadının insan hakları sorunları giderek artmaktadır. Kadınlarımızın fiili olarak “eşit yurttaş” olmadıkları açıktır. Fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamının arttırılmaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, kadının insan hakları ihlaline devam etmesine neden olmaktadır.  Devlet politikalarının belirlenip uygulanmasında kadının birey olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Gerçek demokrasinin temel kriteri olan kadın erkek eşitliğinin yaşama geçirilmesi gerekirken, kadın sorunlarının görmezden gelinme sine son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

“EŞİT TEMSİL GEREKLİ”

“Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması, siyasette eşit oranda temsil edilememesi, her şeyden önce bir demokrasi sorunudur. Mecliste de, eşit sayıda yer almak istiyoruz. Siyasi partilere sesleniyoruz. Daha çok kadın vekiller, daha çok kadın belediye başkanları çıkararak ülkemizin yönetiminde yer almak istiyoruz. Türkiye’nin onayladığı Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığının Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) 4.maddesinde yer alan taahhüdün yerine getirilmesi ve eşit temsil için özel düzenlemelerin yapılmasını” istiyoruz. Kadının insan haklarının önündeki engellerin kalkması, yasal değişikliklerin yapılması, kadın erkek eşitliğini sağlayacak toplumsal dönüşümün sağlanması için Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu, Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve bu komisyonlarda yer alan avukatlar olarak dün olduğu gibi bugünde çalışmalarımıza ve mücadelemize devam edeceğiz.”

1 yorum yapılmış
  • CemalPnarba
    5 Aralık 2017 • 07:14
    Tebrik ediyorum.Sonuna kadar destekliyorum.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.