VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

SADAL'DAN MANGALCILARA ÖNEMLİ UYARI

6 Nisan 2016

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Sedat Sadal, “Alevli mangal ateşinde çok pişirilen etlerin mide kanserine yol açabilir. Çünkü, yanmış et kanserojen madde içerir ancak korkmasınlar, etleri az ve sönmeye yakın ateşte pişirirlerse mangal keyifleri devam edebilir” diye konuştu.

Sedat Sadal, havaların ısınmasıyla birlikte mangal yapacak vatandaşlar uyardı. Sadal, mangalda alevli kömür ateşinde çok pişirilen etlerin mide kanserine yol açabileceğini söyledi. Mide kanseri ise Bolu’da kanser vakalarında dördüncü sırada bulunuyor. Bu yüzden Sadal mide kanserine yol açacak nedenleri anlattı ve uyarılarda bulundu.

ÇİĞ ET YEMEK KANSER RİSKİ TAŞIYOR

“Ülkemizde mangal eti önemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol açabilir. Çünkü, yanmış et kanserojen madde içerir. Çiğ etle beslenmek de aynı şekilde kanser riskini artırır. Ayrıca midede gastrit ya da ülsere neden olan, H.pylori bakterisi kansere neden olabilmektedir. Bu bakteriyi ortadan kaldırmak, kanser riskini azaltır. Sigara kullanmak, mide kanserine yakalanma ihtimalini 6 kat artırmaktadır. Sigara, midede iltihap oluşmasında rol oynar. Aynı şekilde alkol tüketimi de mide kanserinin nedenlerindendir. Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri görülenlerde, kanser riski artmaktadır.”

TÜRKİYE’DE 20 BİN KİŞİ MİDE KANSERİ

“Midede çeşitli sebeplerden dolayı midenin mukoza zarından tümörler gelişebilir. Bu tümörlerden kötü huylu olanları, kansere neden olur. Mide kanseri sıklıkla midenin küçük kenarında ortaya çıkar. Mide kanseri, en çok görülen 4. kanser türüdür. Ülkemizde, yaklaşık yılda yirmi bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde, mide kanserine yakalanma riski daha fazladır. Yaşlılarda, mide kanseri daha fazla görülür.”

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

“Mide kanserinde en etkili teşhis yöntemi endoskopidir. Ucunda kamera olan bir boruyla mideye girilir. Doktor, midenin her yerini rahatlıkla görebilir. Tümör oluşumu varsa gözlenebilir. Kesin teşhis konması için midenin şüphelenilen yerlerinden parça alınır ve mikroskobik olarak incelenir. Kanser hücreleri mikroskopta rahatlıkla gözlenir. Baryumlu mide grafisiyle tümörler görülebilir ama kesin teşhis koymak için mikroskobik inceleme gerekir.”

Kaynak: Köroğlu Gazetesi - Arzu Sarı

1 yorum yapılmış
  • dede
    7 Nisan 2016 • 02:54
    yaw he he
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.