VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ACEMİ SÜRÜCÜLERE MÜJDELİ HABER!

20 Kasım 2015

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yaptığı düzenlemeye göre, ehliyet sınavı artık otomatik vitesli araçla da yapılabilecek. Otomatik vitesli araba kullanacaklar, sürücü kurslarında bu araçlarda eğitim alacak ve ehliyetlerinde "Sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilir" ifadesi yer alacak.

 

MEB'in Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri içeren yönetmelik, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle ehliyet sınavına manuel vitesli araçlarla katılma zorunluluğu kalkacak. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, trafikte yaşanan sorunların sadece mevzuatla hallolmayacağını, ilgili bütün aktörlerin özellikle de sürücü eğitimi veren kursların, sürücü ve yayaların çabasıyla çözülebileceğini vurguladı.

 

ADAY SÜRÜCÜLÜK 1 OCAK'TA BAŞLIYOR

 

Yelkenci, Karayolları Trafik Kanununun ardından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle sürücü belgesi türünün 8'den 17'ye çıkarıldığını, 1 Ocak itibarıyla ‘aday sürücü’ uygulamasının da başlayacağını hatırlattı. Bu doğrultuda, Motorlu Taşıtlar ve Sürücü Kursları Yönetmeliğinde sürücü kurslarına ilişkin yeni düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Yelkenci, yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, adaylık sürecinde ehliyeti iptal edilenlerin, gerekli süreleri tamamladıktan sonra psikolojik değerlendirme sonucu ‘sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belge’ ile tekrar kayıt yaptırabileceğini belirtti.

 

DİREKSİYON SINAVI ÖNCESİ KURSLARDA ÖN SINAV YAPILACAK

 

Adayların direksiyon eğitimini, alanda ve simülatörde alacağını anlatan Yelkenci, simülatör dersinin en az 2 saat olacağını kaydetti. Akan trafikte en az 12 saat eğitim alarak uygulama sınavına girmeye hak kazanan adayların, doğrudan ehliyet sınavına alınmayacağını belirten Yelkenci, adayların kurs tarafından yapılacak direksiyon sınavına gireceğini vurguladı. Yelkenci, şunları söyledi:


"Ön sınav yapılarak durumu uygun olanlar, ilçe milli eğitim müdürlüğünün yaptığı direksiyon sınavına girecek. Başarısız olanlar ise yeniden uygulama eğitimine alınarak tekrar ön sınav sonucu ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilecek. Eğer gerekli ve yeterli eğitim verilmeden bu kursiyerlerin sınava girmesine izin verildiği tespit edilirse valiliklerce soruşturma açılacak. Soruşturma sonunda yeterli eğitim verilmediği tespit edilirse bu kurslara bir dönem kursiyer kaydı yapamama yaptırımı uygulanacak."

 

STOP ETTİRENE İKİNCİ ŞANS

 

Yelkenci, uygulama sınavı değerlendirme kriterlerinde bulunan "stop" sayısının da 2'ye çıkarıldığını, bu şekilde de adayların sınavda rahat olmasının sağlanacağını ifade etti. Bütün sürücülerin, 1 Ocak itibarıyla 5 yıl içinde ehliyetlerini 180 ülkede kullanılan ehliyetlere dönüştürmesi gerektiğini de dile getiren Yelkenci, "Dönüştürmeyenler ise yeniden kursa kayıt olmak zorunda kalacak. Akabinde ise insanlar, ağır vasıta ehliyetlerini 5 yılda bir, B sınıfı araçlar için ise 10 yılda bir sağlık raporu ve adli sicil sorgusu yapılarak ehliyetlerini değiştirecek" bilgisini verdi.

 

Sürücü eğitimlerinin içeriğiyle ilgili de çalışmalar yaptıklarını anlatan Yelkenci, bu kapsamda, sektörün aktörleri, dernekler ve akademisyenlerle "Trafik Adabı Dersi İçerik Geliştirme Çalıştayı" düzenlediklerini hatırlattı. Yelkenci, "Bu çerçevede, 1 Ocak'tan itibaren Trafik Adabı Dersi, sürücü kurslarında verilmeye başlanacak. Sürücü kurslarında, 16 saat trafik ve çevre, 8 saat ilk yardım, 6 saat araç tekniği ve 4 saat trafik adabı dersi verilecek. Trafik adabı dersini geçemeyenler, kursu bitiremeyecek ve dolayısıyla ehliyet de alamayacak" diye konuştu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.