VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

"AVRUPA'DA YEREL BASIN ULUSAL BASININ ÖNÜNDEDİR"

30 Mart 2015

IVME Projesi'nin eğitim faaliyetleri için Bolu'ya gelen Hürriyet Gazetesi Brüksel Eski Temsilcisi Zeynel Lüle ve ...

IVME Projesi'nin eğitim faaliyetleri için Bolu'ya gelen Hürriyet Gazetesi Brüksel Eski Temsilcisi Zeynel Lüle ve Cumhuriyet Gazetesi Spor Yazarı Orhan Can Bolulu meslektaşlarıyla buluştu. Zeynel Lüle, "Avrupa'da yerel basın ulusal basının önündedir" dedi.

 Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmaları ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı Bolu'da meyvelerini vermeye başladı.

 Avrupa Birliği, değerleri ve AB üyeliğinin ülkemize ve Birliğe kazandıracakları konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesinde etkin rol oynayan medya kuruluşları tarafından geliştirilen 16 diyalog projesinden biri olan IVME Projesi, Bolu'daki basın mensuplarını usta gazeteciler Zeynel Lüle ve Orhan Can ile buluşturdu. Medyalog Yapım, Bolu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Bolu İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü'nün ortağı olduğu IVME Projesi'nin eğitim faaliyetleri kapsamında Bolu'ya gelen mesleğin duayen isimleri Zeynel Lüle ve Orhan Can, Bolulu meslektaşlarına önemli bilgiler verdi.

 “Avrupa Birliği demek, insan gibi yaşamak demektir”

 IVME Projesi eğitim toplantısında, Hürriyet Gazetesi Brüksel Eski Temsilcisi Zeynel Lüle, Bolu'da görev yapan basın mensuplarına Avrupa'daki gazeteciliği ve mesleki deneyimlerini anlattı. Avrupa Birliği kriterlerinin iyi anlatılıp, halk tarafından iyi anlaşılması durumunda hiç kimsenin bu değerlere karşı çıkmayacağını belirten Zeynel Lüle, Avrupa Birliği değerlerinin temelinde insan olduğunu ifade etti. Lüle, "Avrupa Birliği'nin temelinde insan vardır. AB kriterlerine ve standartlarına baktığınızda insanın temel alındığını görürsünüz. Her şey insan odaklı, insan merkezli kurgulanmıştır. Bizim örnek alabileceğimiz şu anda başka bir medeniyet yok. Bunu Avrupa'yı yüceltmek için söylemiyorum. İnsanca yaşamak istiyorsak örnek alacağımız yapı Avrupa Birliği'nin yapısıdır. Avrupa Birliği aslında insanın insan olması, insanın insan gibi yaşaması demektir" dedi.

 “Türk Basını olarak AB konusunda çok duygusalız”

 Samimi ve sıcak bir atmosferde geçen eğitim toplantısı boyunca Avrupa basını ile Türk basını arasındaki farkları da anlatan Lüle, Türk Basınını AB'ye yaklaşımında duygusal davranışlar sergilediğini ifade etti.  Zeynel Lüle "Avrupa Birliği ile ilgili yapılan haberler Türkiye ve AB arasındaki gel gitli ilişkilere göre duygusal boyutta halka aktarılıyor. Avrupa Birliği ile gerilimli süreçler yaşadığımız zaman, bir siyasimiz AB'li bir meslektaşına cevap verdiğinde 'AB'ye tokat gibi cevap' ya da Avrupalı bir siyasetçi Türkiye'yi öven bir açıklama yaptığı zaman 'Merci Mösyö' gibi manşetler atabiliyoruz. Oysa yapılması gerekenin AB'yi oluşturan değerler bütününün halka doğru şekilde anlatılması olmalı. İnsan hakları, özgürlük, yaratıcı firiklerin gelişimi gibi bir çok insanı ve insanlığı ilgilendiren konularda Türk Basını Türk halkına bilgi vermeli" şeklinde konuştu.

 "Avrupa'da yerel basın ulusal basının önündedir"

 Türkiye'de ulusal basının yerel basına sekte vurduğunu, fakat Avrupa'da yerel basının ulusal basının önünde olduğunu ve devlet tarafından desteklendiğini ifade eden Zeynel Lüle, "Avrupa kentlerinde her eve mutlaka yerel bir gazete girer. Bild gibi büyük gazetelerin bile bölge sayfaları vardır. Örneğin Bild Münih'te farklı Berlin'de farklı manşetle çıkabilir. Büyük gazeteler yereli yakalamak zorundadır orada. Çünkü insanlar yaşadıkları yerden, şehirden, bölgeden haberdar olmak ister. Türkiye'ye baktığımızda İstanbul merkezli bir anlayışın egemen olduğunu görüyoruz. Boğaz Köprüsü'nün tıkanık olması, Kars'taki bir felaketten daha önemli gibi algılanıp, önüne geçebiliyor. Bu durumun düzelmesi gerekir" dedi.

 Samimi bir sohbet havasında geçen IVME Projesi eğitim toplantısının ardından Bolulu gazeteciler duayen meslektaşlarıyla bol bol fotoğraf çektirdi. Zafer Lüle ve Orhan Can, Bolu'da bulunmaktan ve Bolulu meslektaşlarıyla bir araya gelmekten dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını ifade ederek, Bolu'da basın adına düzenlenecek her türlü faaliyette Bolu Basınının yanında olmak istediklerini söylediler.    

 

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.