VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU'DA BİT SALGINI VARMIŞ...

18 Aralık 2014

Sakarya ve Bolu Eczacılar Odası Bolu Temsilcisi Aytaç Özer Bolu’da bit salgını olduğunu, ...

Sakarya ve Bolu Eczacılar Odası Bolu Temsilcisi Aytaç Özer Bolu’da bit salgını olduğunu, salgının genellikle ilköğretim seviyesindeki çocuklarda görüldüğünü söyledi. Özer, çocuğu bitlenen ailenin utanç duygusu ile genelde doktora başvurmadan eczacısına danışarak çözme yoluna gittiğini, bu nedenle bit salgınının kamuoyunda dillendirilmediğini dikkat çekiyor.

Bolu’da bit salgınının artarak devam ettiği gözlemleniyor. Bit salgını ile ilgili tedavi edici ve önleyici ilaçların Bolu’daki satışlarında sürekli artış olduğuna dikkat çeken Sakarya ve Bolu Eczacılar Odası Bolu Temsilcisi Aytaç Özer, “Bitlenmek, toplumda utanç verici bir rahatsızlık olarak algılanıyor. Çocuğunda bit olduğunu gören aile genellikle bunu saklıyor ve doktora da gitmeye utandığı için direk olarak biz eczacılara müracaat ediyor. Bolu’da okulların açıldığı günlerden bu yana devam eden bit salgınının, son zamanlarda artış gösterdiğine şahit oluyoruz” dedi.

BİT SALGINI NERELERDE OLUR?

Okula giden bir çocuğunuz varsa, bit salgınları sizin de korkulu rüyanız olabilir. Özellikle temizliğe düşkün, titiz bir anneyseniz veya bit kelimesini duyunca bile kaşınmaya başlıyorsanız nelere dikkat etmeliyiz.

Ne kadar düşüncesinden bile uzak durmaya çalışsak ta, bu durum herkesin başına gelebilir. Bitler; zengin / fakir, temiz/ pis ayrımı yapmazlar. Erişkinlerden çok çocukları, kısa saçtan çok uzun saçı ve erkeklerden çok kızları tercih etseler de, herkes bir gün onlarla tanışabilir. Özellikle çocukların kalabalıklar halinde bulunduğu okul, anaokulu gibi mekanlarda kolayca salgınlara yol açabilirler.

 ÇILDIRTAN KAŞINTI       

Bitler, yaşamak ve çoğalmak için insan kanına gereksinim duyan parazitlerdir. Olgun bir bit, yaklaşık olarak bir susam tanesi büyüklüğündedir. Kafa derisine tutunup kan emer ve yumurtlayarak çoğalır. Sirke adı verilen yumurtalar saça sıkıca tutunur, kepekten farklı olarak silkelemekle veya fırçalamakla saçtan ayrılmaz. 7-10 gün sonra, bu yumurtalar da canlı parazite dönüşür. Bitlenmedeki o çıldırtıcı kaşıntının nedeni, bitin kafa derisine yapıştıktan sonra kan emerken, onun salyasına karşı vücudun geliştirdiği allerjik reaksiyondur. Saçlı deride bitler yaklaşık 30 gün kadar canlı kalabilirler, insandan ayrıldığında ise 1-2 gün içinde ölecektir. Bitler uçamaz, zıplayamaz. Ancak yakın temasla kafadan kafaya geçerler. Saç fırçaları, tokalar, taraklar, oyuncaklar, bereler bulaşmada aracı olurlar. Bu nedenle, çocuklarımıza bu tip eşyalarını birbirleriyle paylaşmamalarını öğretmemizde büyük yarar vardır.

www.bolununsesi.com

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.