VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

İŞTE MÜLTECİ GERÇEKLERİ!

18 Ekim 2014

Bolu Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya ve Yabancılar Şube Müdürü İlker Selçuk, kentte herkesin rahatsız olduğu ...

Bolu Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya ve Yabancılar Şube Müdürü İlker Selçuk, kentte herkesin rahatsız olduğu sığınmacılar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundular. Herkesin Suriyeli sandığı sığınmacıların genelde Iraklı olduğu, kentte sadece 154 Suriyeli’nin yaşadığı açıklandı. Emniye Müdürü Kızılkaya, “Sığınmacılar Bolulu hemşerilerimizin mağdur olduğu bir suç işlemediler” dedi.

Bolu Kent Konseyi, kentte yaşayan mültecilerle ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Bolu Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya ve Yabancılar Şube Müdürü İlker Selçuk bilgi verdi. Kent Konseyi Başkanı Nadir Garipoğlu, mültecilerin sorunlarına çözüm arayışı içine girmek ve ilimizdeki vatandaşların da bu konuda mağduriyetlerini gidermek üzere toplantıyı düzenlediklerini söyleyerek, “Kamuoyunda geçici sığınmacılarla ilgili spekülatif sözler dolaşıyor. Bunun için birinci ağız olan Emniyet Müdürlüğümüzden rica ettik. Kamuoyuna doğruları onlar aktaracak. Biz de buna göre kamuoyunu o yönde yönlendireceğiz” dedi.

BM TARAFINDAN BOLU’YA YÖNLENDİRİLİYORLAR

Ülkelerin de yaşanan karışıklıklardan dolayı ülkelerini terk ederek Türkiye’ye gelen sığınmacıların Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nce ülkeye geldikten sonra uygun il'e yönlendirildiği belirtildi. Yabancılar Şube Müdürü İlker Selçuk, “Ülkemize giriş yapan sığınmacı statüsünde ki yabancılar, İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile koordineli biçimde çalışan Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğine (BMMYK) bireysel olarak başvurularını gerçekleştirerek ülkemizde ki metropol kentler haricinde ki pilot olarak belirlenen ilimizin de içinde bulunduğu diğer illere yönlendirilmektedir. İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler koordinesiyle sığınmacı olmak için BMMYK’ye başvurup ilimize yönlendirilen sığınmacılardan müracaat tarihi esasına göre kayıtları alınıp iltica (üçüncü bir ülkeye ‘Kanada, ABD, Avustralya’ gidiş) görüşmesi yapılmak üzere Şubemiz tarafından randevu verilmektedir. Randevu sırası gelen ve görüşmesi alınarak mülakat işlemleri tamamlanan yabancılara Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kayıt Belgesi verilmektedir. Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kayıt Belgesi üzerinde bulunan yabancı kimlik numarası ile adı geçen yabancılar ülkemizde ki ikamet süresi boyunca (6 aydan-1 yıla kadar) başta sağlık olmak üzere eğitim vb. kurumların hizmetlerinden istifade edebilmektedir. İlimizde sığınmacı statüsünde bulunan yabancıların yanı sıra eğitim, çalışma, evlilik, tedavi vb. amaçlarla ikamet alan yabancılar da bulunmaktadır” diye konuştu.

BİN 632 MÜLTECİ IRAKLI

 

Verilen bilgilere göre, Bolu’da en çok ikamet izni verilen ülke Irak oldu. Irak’tan tam 1632 mülteci ilimizde yaşarken, 140 İranlı, 125 Afganistanlı ve 154 Suriyeli bulunuyor. İlker Selçuk, vatandaşlık hakkı alınabilmesi için gerekli şartlar hakkında ise şu açıklamalarda bulundu;

“403 Sayılı Türk Vatandaşlığı kanuna göre yabancı uyruklu şahısların Türk Vatandaşlığına alınmaları için Türk Soylu olanlara en az 2 yıl, Türk Soylu olmayanlara ise 5 yıl Türkiye'de kesintisiz ve kanuni ikamet etmiş olma şartı aranmaktadır. Türk vatandaşı ile evlenme nedeniyle Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılardan (erkek veya kadın) en az üç yıl evli olma şartı aranmaktadır. Ayrıca ilimizde sığınmacı statüsü ile en az sekiz yıl aralıksız kalan yabancıların da sınırlı Türk vatandaşlığına başvuru hakları bulunmaktadır.”

11 KİŞİ VATANDAŞLIK TALEBİNDE BULUNDU

Bolu’da Türk vatandaşlığına geçmek için 11 kişi talepte bulundu. Vatandaşlık tahkikatı yapılan 11 kişiden 2’si Azerbaycan, 2’si Bulgaristan’dan iken, diğer yabancı uyruklular ise Hakasya, Suriye, Yunanistan, Kırgızistan, Kazakistan, Moldova ve İngiltere’den. Geri gönderme işlemlerinin de Emniyet Müdürlükleri tarafından yapıldığın belirten İlker Selçuk, “Ülkemize vize veya vize muafiyeti çerçevesinde gelen ancak yasal süresi içerisinde ülkemizden çıkış yapmayan, ülkemize pasaportsuz veya illegal olarak giriş yapan, herhangi bir sebepten dolayı hakkında adli işlem yapılan, cezaevinden tahliye olan yabancılar ve kaçak olarak çalışan yabancıların tespiti halinde,  6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında ülkemizden çıkış işlemleri yapılmaktadır. Sınır dışı işlemine tabi olan yabancılar  Türkiye’ye süreli giriş yasağı kapsamına alınmaktadırlar. İlimizde Geri Gönderme Merkezi bulunmayıp kuruluş çalışmaları kapsamında yazışmalar sürdürülmektedir” dedi.

30 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

2014 yılı içersinde Bolu’dan sınır dışı edilen yabancı sayısı 30 olarak açıklandı. Bunlardan 18’i Türkiye’ye illegal giriş yaptığı için, 2’si fuhuş, 7’si kaçak çalışma ve diğerleri vize ihlali, cezaevinden tahliye ile adli işlem nedeniyle sınır dışı edildi. 3 kişi ise gerekli prosedürün tamamlanmasından sonra sınır dışı edilmek üzere bekliyor.

Bolu’daki mülteci profili hakkında detaylı bilgiler veren Yabancılar Şube Müdürü İlker Coşkun, “İlimizde bulunan sığınmacılar daha çok ikamet yerleri açısından Sümer Mahallesi, Aktaş Mahallesi, Karamanlı Mahallesi, Gölyüzü ve Akpınar Mahallelerini tercih etmektedir. Tercihlerinde bu bölgelerde daha önceden yerleşik ikameti bulunan yabancılara yakın olma arzusu bulunmaktadır. Ayrıca Valiliğimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç sahibi yabancılara aylık 100 TL ile 300 TL arasında nakdi yardım olmak üzere çeşitli yiyecek ve yakacak yardımı da yapılmaktadır. Sosyal Yardımlaşmadan yardım alan mülteci sayısı yalnızca 30 civarındadır. Yüzde 75’i politik nedenlerle, yüzde 25’i diğer sebeplerle ülkesini terk etmiştir. Yüzde 50’si ilkokul, yüzde 30’u lise ve yüzde 20’si üniversite mezunudur. Yüzde 60’ı evli, yüzde 40’ı bekardır. Evli olanlardan yüzde 60’ı iki ve daha fazla çocuk sahibidir. Yüzde 70’inin maddi durumu kötü, yüzde 30’unun maddi durumu iyidir. Yüzde 75’i sadece Arapça biliyor, yüzde 25’i ise ikinci bir dil bilmektedir” diye konuştu.

“BİZ İSTASYON GÖREVİNDEYİZ”

Bolu Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya, Bolu’da 4 bin üstünde mülteciye ev sahipliği yapıldığını belirterek, “Buraya genel olarak akrabaları olanlar geliyor. Bu risk açısından bizim hoşumuza gidiyor. Bolu’da 4 binin biraz üzerinde mülteci var. Hiçbiri bizim vatandaşımız değil. Uzun vadeli yerleşmeyle ilgili herhangi bir hak tanınmış değil. Hepsi bir üçüncü ülkeye gitmek için bekleyen insanlar. Bir kısmı BM ile görüşme yapmış, bir kısmı da görüşme sırası bekleyen insanlar. Biz istasyon görevindeyiz” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA İZİNLERİ YOK

Mültecilerin çalışma izinleri olup olmadığı yönündeki dedikodulara da yanıt veren Kızılkaya, “Mülteci veya turist vizesiyle Türkiye’ye gelmiş olanların burada çalışma hakkı yoktur. Tespit edildiği zaman yapmamız gereken işlemler var. En sonunda sınır dışı. Ama biz yakalayamadıysak buna bir şey diyemeyiz. Ayrıca herhangi bir tüzel kişilik de kuramaz. Ticaret de yapamaz. İşportacılarla ilgili olarak ise gerekli yasal işlem uygulanır” ifadelerini kullandı.

.

“SIĞINMACILAR BOLULU HEMŞEHRİLERİMİZİN MAĞDUR OLDUĞU BİR SUÇ İŞLEMEDİLER”

Mültecilerin işlediği suçlara ilişkin olarak şehir efsaneleri dolaştığını söyleyen Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya, “Bolu’da benim sürekli karşılaştığım, tabir-i caizse beni bıktıran yabancıların işlediği suçlarla ilgili şikayetler gelir. Biri iki ay önce geldi. Bir 15-16 yaşında genç kızımız yaya yolunda başında gözlüğü ile durduğu esnada, 30 yaşlarında Suriyeli biri gelmiş, gözlüğü almış, cebine koymuş ve hiçbir şey olmamış gibi çekmiş gitmiş. Bu mağduriyeti birkaç kişiden birden duydum. Buradaki bütün kameraları tek tek inceledik. Kendim bizzat takip ettim. O ilgili kızımızı bulmaya çalıştık. Bunu söyleyeni bulmaya çalıştık. Ne diyeni, ne de mağduru bulabildik. Tamamen şehir efsanesi… Diğer bir durum Karaçayır Parkı’nda ve Atatürk Orman Parkı’nda kadın ticareti yapıldığına dair ciddi iddialar vardı. Hepsini bizzat takip ettim. Ama böyle bir durumla karşılaşmadık. Diyeni bulsak olayı da çözeceğiz. Ama bulamadık. Yabancıların işlediği suçlar yok mu? Tabi ki var. Öncelikle sığınmacı, zorunlu misafir ve turist ayrımını yapmamız lazım. Yabancılar tarafından suç işlenip de Bolulu hemşerilerimin mağdur olduğu tüm suçlar, vizeli, pasaportlu turist olarak ülkemize gelmiş insanlar. Sığınmacı statüsündeki suç işlemiyor mu derseniz? Tabi ki var. Ancak azınlık psikolojisi deyin, başka bir ülkede kalmanın etkisi deyin, kesinlikle Bolulu hemşerilerimin mağdur olduğu bir suç işlemediler. Bizim böyle bir tespitimiz yok. Ancak Bolulular tarafından yapılıp olanların mağdur olduğu olaylar var. Aile içi rahatsızlıklar gibi küçük işlemler oluyor” diye konuştu.

TURİST STATÜSÜNDEKİLER SUÇ İŞLEMİŞ

Bolu’da mülteci statüsünde olup suça karışan hiç kimse olmadığını üstüne basarak dile getiren Mustafa Kızılkaya, “İlimiz genelinde 92 yabancı uyruklu şahıs hakkında çeşitli suçlardan müşteki ve şüpheli olarak adli soruşturma yürütülmüş, bu şahıslardan 7’si adli merciler tarafından tutuklanırken, bir şahsa ise sınır dışı işlemi uygulanmıştır. Adli olaylara karışan şahısların genel tasnifine bakıldığın da; 51 Irak uyruklu, 9 Suriye uyruklu, 12 Gürcistan uyruklu, 3 İran uyruklu, 17 farklı ülkelere ait yabancılardan oluştuğu görülmektedir. İlimizde adli olaya karışan yabancıların daha çok kasten yaralama, aile içi şiddet, malvarlığına tasnif dışı suç, zehirlenme gibi olaylara karıştığı görülmektedir” diye konuştu.

POLİSİYE TAKİP YAPILIYOR

Mültecilerin topluluk halinde yürümesi, caddede bağırarak konuşmaları hakkında da yanlış anlaşılmalar olduğunu söyleyen Kızılkaya, şöyle konuştu;

“Azınlık psikolojisinde insanlar kendilerini tehlikede hissettikleri zaman bir araya toplanırlar. Hatta eli kolu vücuduna yaklaşır. Güvende hissetmek için bir araya gelirler. Yabancılarda da bunu göreceksiniz. Bolu’yu hepimiz biliyoruz. Bu insanlar yemek yedi, uyudu, televizyon izledi, hep Türkçe. Bu insanlar eninde sonunda evden çıkacaklar. Bu insanların nerede vakit geçirmesini istersiniz? Yaya yolunda mı? Mahalle aralarında mı? Bu insanlar misafirimiz ise günlük hayatını yaşayacaklar. Evlerine hapsedemezsiniz. Bizim belli bir hayat standardımız var. Disiplinimiz var. Belli şeylere çok dikkat ederiz. Ama gelenlerin çoğu bize göre gürültülü, bağırarak konuşuyorlar. El kol hareketlerini daha fazla yapıyorlar. Bir de savunma modunda 5-6 kişi beraber gezmeye başlayınca bizim insanımız çekingenlik yapıyor. Bunu kabul ediyorum. Ben sizin tahmin ettiğinizden çok daha iyi bu insanları takip ediyorum. Benim kendime göre polisiye tedbirlerim, bilgi toplama yöntemlerim vardır. Ve sizin gördüğünüz veya görmediğiniz onların bulunduğu her yerde ben eleman bulunduruyorum. Bunu bilin.”

Kaynak: Ebru Eyvazoğlu (Bolu Ekspres)

1 yorum yapılmış
  • halil ibrahim gul
    18 Ekim 2014 • 11:00
    Emniyet müdürünü tebrik ederim
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.